Sawrma da batai de cap patronilor cand o scriu in meniu si bucatarilor romani cand o prepara. Condimentele orientale au fost inlocuite cu cele autohtone.
CRISTINA CATANA
Inventata de libanezi, sawrma a fost adusa si adaptata de catre romani. Sajji Abarra, patronul Restaurantului Capitan din Bucuresti, spune ca romanii nu ar putea suporta iutimea si aroma condimentelor arabesti precum kamun sau kuzbara. Si atunci, le inlocuiesc cu ce se gaseste la noi. In ceea ce priveste ingredientele, reteta a ramas aceeasi: carnea de pui, vita ori oaie se pune seara la macerat intr-un sos compus din iaurt, cimbru, bulion, usturoi, ulei de masline, otet. A doua zi, carnea se rumeneste. Daca in ceea ce priveste modul de preparare a carnii peste tot se procedeaza la fel, garnitura difera in functie de preferintele clientului: cu varza, ardei iute, castraveti murati, cu sau fara maioneza sau mustar.
DIFERENTE. Liviu Glavan, director de alimentatie publica la Spring Time, a mancat sawrma turceasca denumita kebab. Bucatarii de acolo ung lipia cu pasta de susan, apoi pun si restul ingredientelor, astfel incat sa fie repartizate uniform.
In fast-food-urile noastre, unde se serveste mancare orientala, pana si denumirea de sawarma este adaptata. Printre cele mai intalnite sunt saorma, shawerma, shaorma, si sawrma. Sajji Abarra indica drept varianta corecta sawrma.
Citește pe Antena3.ro