GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Moda culegerii de retete culinare intr-o carte de bucate este foarte veche.
"De re coqvinaria" lui Apicius este singura carte de bucate pastrata integral din antichitate. Scrisa in secolul I d.Hr. in Roma Imperiala, ea a fost actualizata de-a lungul timpului atat din punct de vedere al limbii, cat si din punct de vedere al descoperirilor in arta gastronomica. Acest "canon al artei culinare" a avut totusi numerosi predecesori in Grecia si chiar la Roma. Athenaios, in opera sa "Banchetul inteleptilor", pomeneste despre Mithaikos (sf. sec. al V-lea i.Hr.), cel care a scris cel dintai un astfel de tratat culinar, intitulat "Carte de bucate", avand acelasi titlu in limba latina ca si lucrarea lui Apicius.
Nu stim care este locul acestui "manual al bucatarului antic", al lui Apicius, in istoria gastronomiei mondiale, dar am aflat ca in China, in anii 1300 i.Hr., a fost scrisa prima reteta din lume - salata de crap marinat.
SFANTUL FORTUNAT
|
Despre faptul ca scriitorii romani erau "gourmet", "gourmand" (adica rafinati) sau "gourmandise" (adica lacomi) avem multe dovezi. Despre cunostintele lor de istorie a gastronomiei stim mai putin. De aceea ne-a surprins Cezar Petrescu. In romanul sau "La Paradis General", aparut in 1942, despre boema Iasilor de dupa anul 1900, face referiri, de cunoscator, la Taillevent si opera sa, dar prezinta si alte docte informatii despre oameni si mancaruri. (ex. "Venantius Honorius Clemantianus Fortunatul, calugarul cu gust subtire pe care biserica l-a sanctificat ca sa-l sarbatoreasca in ziua de 14 Decemvrie, cu numele de Sfantul Fortunat, patronul bucatarilor")
|