Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Secrete culinare din Deltă
O cheamă Elena Ivanov. E din Crişan şi a venit la concurs cu corul comunei. Femeia din faţa mea îşi potriveşte cununa cu flori pe creştetul capului, după care mă îmbie să gust din rachiul de floare de salcâm. "Da' luaţi, că n-aţi mai băut aşa ceva..." E o băutură specifică pentru ucrainenii care populează câteva sate din Delta Dunării. Gust. E uşor dulce, nu prea tare, cu o aromă lejeră.
Ştiucă umplută
Aşez păhărelul şi o întreb de reţeta ştiucii umplute, care tronează pe masă. Elenei i se alătură vecina Tudosia Oprişan şi amândouă îmi desluşesc, pe rând, completându-se, secretele ştiucii gătite ca-n Deltă. "Am curăţat-o, am jupuit-o, i-am măcinat carnea, am condimentat-o, am frământat-o, după care am pus-o înapoi în piele, am dat-o la cuptor, am copt-o, după care am făcut un sos cu bulion şi am dat pe deasupra. Secretul? Trebuie frământat mai mult şi mai bine. Iar la umplutură să mai ai şi altă specie de peşte. Eu am pus ştiucă şi crap." Ştiuca se mai poate face cu cartofi, la cuptor. "Peştele, frumos să fie!", ţine să sublinieze Elena Ivanov, care e principala "condiţie". "Acum, e timpul ştiucii, nu al scrumbiei. Da' nu prea este... că apa e foarte scăzută... Dar lumea caută. Caută şi sub cheatră şi tot caută."
De (vorbă) dulce
Ei, ucrainenii din Deltă, le spun "pirjeciki". Sunt un fel de plăcinte din aluat dospit. Se fac cu gutui, cu brânză, cu dovleac... Laolaltă cu plăcintele şi gogoşile, pe masă stau şi farfuriile cu "vareniki". Colţunaşi ucraineni, cu brânză. Se servesc cu smântână. "Facem şi cu carne. Tatălui meu îi plăceau, cam pe vremea asta, vareniki cu struguri. Se mai făceau şi cu agude. Cum? Se frământă cu sare un aluat mai vârtos. Se taie în pătrăţele şi se introduc fructele, brânza etc. Se pune apă într-o cratiţă, iar când dă în clocot pui coltunaşii acolo. Când îi scoţi, pui un pic de zahăr deasupra. Şi gata-i desertul!" Mă mai îmbie cu cozonac dobrogean. "Se face în cuptor de stuf (lut amestecat cu stuf), în care intră doisprezece cozonaci. Cuptorul se face greu. Trebuie vreo trei luni până se usucă." Dar cozonacul e tare gustos!
Citeşte mai multe despre:
românia culinară

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC.
Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...
Inele cu pietre pentru o stare de bine

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște
România se întoarce la normalitate înainte de data stabilită de Guvern. Hotelierii de pe Litoral și din zonele montane deja au rezervări pentru Ziua Muncii și pentru Paște. Chiar dacă se vor menține unele...
Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a opta ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.29 – 22.47, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban.
Astfel, la nivelul...
”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1
