x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Selecţia vinurilor de peşte

Selecţia vinurilor de peşte

de Diana Radu    |    27 Mai 2008   •   00:00

 “La preparatele din peşte se serveşte vin alb.” Asta ştie orice necunoscător. Toate vinurile albe sînt însă potrivite peştelui?! Dacă stăm să ne gîndim, există mii de feluri de peşte pregătite după nenumărate reţete…



 “La preparatele din peşte se serveşte vin alb.” Asta ştie orice necunoscător. Toate vinurile albe sînt însă potrivite peştelui?! Dacă stăm să ne gîndim, există mii de feluri de peşte pregătite după nenumărate reţete… Iar vinurile albe sînt atît de variate… Unele proaspete, fructate, altele baricate, unele cu o mineralitate mai accentuată, altele, dimpotrivă, subtilă. Mai sînt şi vinurile rosé, fructuoase şi complexe… Aşadar ce vinuri asortăm preparatelor din peşte?

Eveniment
La această întrebare au încercat să răspundă oenologii italieni, care şi-au dat întîlnire în perioada 15-17 mai, la Ancona, în zona Parcului Naţional Monte Conero, unde a avut loc cea de-a noua ediţie a competiţiei “Selecţia Naţională a Vinurilor de Peşte”. Cele 543 de vinuri prezentate în cadrul competiţiei au provenit de la 284 de producători din toate regiunile Italiei. Cele mai bine reprezentate zone vinicole au fost însă: Marche, Veneto, Lombardia, Apulia, Abruzzo şi Sicilia. Vinurile prezentate la competiţie au fost albe, spumante şi rosé. Soiuri precum Verdicchio, Pecorino, Chardonnay sau Sauvignon Blanc nu au lipsit din cadrul degustării.

Rezultate
De organizarea evenimentului, care de altfel a fost de cinci stele, s-au ocupat membrii Asociaţiei Oenologilor Italieni şi Institutul Italian de Comerţ Exterior. Trebuie menţionat că licorile au fost degustate în orb, apreciate şi apoi notate de către cinci comisii alcătuite, prin tragere la sorţi, din cinci oenologi şi doi jurnalişti de vin. Vinurile care au întrunit un punctaj mai mare de 80 de puncte au primt Diplomă de Merit, iar acelea care au adunat cele mai mari trei punctaje au fost recompensate cu medalii de aur, argint şi bronz. Membrii comisiilor au avut la dispoziţie doar cîteva minute să deguste fiecare vin, iar apoi să îl puncteze. La sfîrşitul celor două zile, au fost eliminate punctajele extreme acordate fiecărui vin şi s-a făcut o medie aritmetică între cele rămase. La finalul competiţiei, mai mult de jumătate dintre vinurile prezentate au obţinut peste 80 de puncte.  

×
Subiecte în articol: gastronomie