x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Serbări dionisiace la Pietroasele

0
Autor: Simona Chiriac 08 Oct 2008 - 00:00

La poalele Dealului Istriţa, în satul Pietroasele, renumit pentru tradiţia sa vitivinicolă, s-au adunat într-o zi de duminică (21 septembrie), către prânz, proprietari de crame, reprezentanţi ai pensiunilor din judeţul Buzău, săteni, dar şi oaspeţi sosiţi din zonele învecinate, curioşi să vadă ce surprize le va oferi prima ediţie a "Sărbătorii Tămâioasei", o adevărată… serbare dionisiacă.



La poalele Dealului Istriţa, în satul Pietroasele, renumit pentru tradiţia sa vitivinicolă, s-au adunat într-o zi de duminică (21 septembrie), către prânz, proprietari de crame, reprezentanţi ai pensiunilor din judeţul Buzău, săteni, dar şi oaspeţi sosiţi din zonele învecinate, curioşi să vadă ce surprize le va oferi prima ediţie a "Sărbătorii Tămâioasei", o adevărată… serbare dionisiacă.
Organizată de ANTREC România, filiala Buzău, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Buzău, evenimentul şi-a propus să repoziţioneze pe "harta vinurilor" o zonă în care licoarea bahică încă se mai produce după tehnologii transmise din generaţie în generaţie.
Aşa cum era şi firesc, sărbătoarea a fost deschisă prin reînvierea unui vechi ritual. Patru tinere din satul Chiojdu, îmbrăcate în costume populare, dansând şi chiuind, au călcat în picioare strugurii culeşi în acea dimineaţă. Cu cât dansul se încingea, cu atât mustul curgea mai aprig în vasele de lemn. La sfârşit, când şi dansul şi chiotele au încetat, doritorii au putut să guste cel mai proaspăt must. De fapt, o avanpremieră gustativă la ceea ce a urmat. Într-o parte, mese pe care erau aşezate fel de fel de preparate, păzite cu străşnicie – concursul gastronomic nu începuse încă. În altă parte, alte mese, pe care se aflau butoiaşe şi sticle cu vinuri albe sau roşii, struguri şi căni de lut. Peste tot, forfotind când într-o parte, când în alta, sute de oameni curioşi, dar mai ales pofticioşi. S-a mâncat mult şi bine şi s-au degustat vinuri de calitate.


Festin culinar

Trecând de la un stand la altul şi gustând câte o bucăţică din fiecare preparat (ce trebuia să cuprindă, printre ingrediente, vin, frunze de viţă sau struguri), la sfârşitul "călătoriei culinare" te simţeai un om… împlinit. Doamna Filica Avramescu, de la Pensiunea Camaradu din Chiojdu Mic, a pregătit turte pe plită (aluat frământat cu zeama în care au fiert frunze de viţă, copt apoi pe plita fierbinte), ruladă cu carne de viţel umplută cu tocătură de cârnaţi, colaci, gogonele din miel (de fapt un fel de chifteluţe cu piper, usturoi, cimbru şi, evident, carne de miel tocată), sărmăluţe şi plăcintă mocănească. Ştefan Varga, de la Pensiunea Casa Matei, din Berca, şi-a servit oaspeţii cu pui în sos de vin roşu şi o tartă cu şodou de vin. După o reţetă secretă, veche de 300 de ani şi lăsată moştenire de bunici şi străbunici, Ionel Gheorghe de la Pensiunea Frăsinet a pregătit pastramă haiducească şi cârnaţi de oaie. Ceea ce atrăgea însă ca un magnet privirile tuturor era un purceluş la tavă, umplut cu legume călite un pic înainte, ornat cu boabe de struguri, gătit aşa cum se face prin părţile Buzăului. Daniela Roşca, de la Pensiunea La butoaie, a pregătit "pâinea viticultorului", un preparat cu totul inedit. Alături de ea s-au aflat un pui la ceaun în sos de vin cu struguri, carne de vită la cuptor cu sos de vin, sărmăluţe în foi de viţă, prăjitură cu must şi vin dulce.


Câştigătorii…

După degustări şi deliberări, juriul a decis următorii premianţi ai concursului gastronomic: locul I – Daniela Roşca, Pensiunea La Butoaie, Pietroasele, locul II – Emilia Dragu, Casa Dragu, din Bădeni, locul III – Ştefan Varga, Casa Matei, Berca. Cât despre vinuri, acestea au fost o adevărată desfătare pentru simţuri. De altfel, specialiştii oenologi spun că vinul din acest an va fi unul dintre cele mai bune din ultimul deceniu. Vedeta incontestabilă a fost Tămâioasa de Pietroasele, un vin dulce de desert, care se face în cantităţi mici, necesitând îngrijiri speciale. Domnul Ionel Constantinescu, un specialist în ale vinului, fiul lui Gherasim Constantinescu (autorul primei Ampelografii româneşti), l-a descris cel mai bine: "Tămâioasa este unul dintre cele mai reuşite vinuri ale şcolii româneşti, europene, mondiale, este cel mai bun vin aromat. Cantităţile în care se face sunt mici şi pentru că piaţa europeană nu cere vinuri dulci, ci vinuri de masă". Cei mai buni podgoreni au primit premii la cele două categorii: vinuri albe (Marele trofeu – Vasile Roşca, locul I – Marin Lupu, locul II – Nicolae Stanciu, locul III – Nicolae Vlad), vinuri roşii (Marele trofeu – Marian Apostol, locul I – Aurelia Vişinescu, locul II – Marin Lupu, locul III – Vasile Roşca).


Amfitrion

"ANTREC a încercat şi de această dată să scoată Buzăul din anonimat şi să-i promoveze vinurile de calitate superioară. De aceea am lansat un nou program turistic – «Drumul cramelor». Orice turist care se cazează la pensiunile ANTREC din judeţul Buzău poate lua ghidul «Drumul cramelor de Buzău» – lansat cu ocazia Sărbătorii Tămâioasei – şi să plece într-o călătorie în care să cunoască vinul, oamenii, să afle cum sunt buzoienii şi cum e vinul de Buzău. Cu siguranţă va exista şi o a doua ediţie, cu mai mulţi participanţi, pentru că în acest moment se nasc orgolii la Pietroasele, la Breaza, la Năeni, la Săhăteni", ne-a declarat Cristina Partal, preşedinte ANTREC România.
Citeşte mai multe despre:   locul,   vinuri,   geografia vinului

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”
Autoritățile germane au inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”, din cauza creșterii infecțiilor cu COVID-19 transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Măsura...

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români
Grecia a extins interdicţia de călătorie şi restricţiile pentru mai multe ţări, printre care și România. Măsurile sunt luate în contextul creșterii infecțiilor cu COVID-19, iar autoritățile elene vor ...

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...
Serviciul de email marketing furnizat de