x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Serbări dionisiace la Pietroasele

0
Autor: Simona Chiriac 08 Oct 2008 - 00:00

La poalele Dealului Istriţa, în satul Pietroasele, renumit pentru tradiţia sa vitivinicolă, s-au adunat într-o zi de duminică (21 septembrie), către prânz, proprietari de crame, reprezentanţi ai pensiunilor din judeţul Buzău, săteni, dar şi oaspeţi sosiţi din zonele învecinate, curioşi să vadă ce surprize le va oferi prima ediţie a "Sărbătorii Tămâioasei", o adevărată… serbare dionisiacă.



La poalele Dealului Istriţa, în satul Pietroasele, renumit pentru tradiţia sa vitivinicolă, s-au adunat într-o zi de duminică (21 septembrie), către prânz, proprietari de crame, reprezentanţi ai pensiunilor din judeţul Buzău, săteni, dar şi oaspeţi sosiţi din zonele învecinate, curioşi să vadă ce surprize le va oferi prima ediţie a "Sărbătorii Tămâioasei", o adevărată… serbare dionisiacă.
Organizată de ANTREC România, filiala Buzău, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Buzău, evenimentul şi-a propus să repoziţioneze pe "harta vinurilor" o zonă în care licoarea bahică încă se mai produce după tehnologii transmise din generaţie în generaţie.
Aşa cum era şi firesc, sărbătoarea a fost deschisă prin reînvierea unui vechi ritual. Patru tinere din satul Chiojdu, îmbrăcate în costume populare, dansând şi chiuind, au călcat în picioare strugurii culeşi în acea dimineaţă. Cu cât dansul se încingea, cu atât mustul curgea mai aprig în vasele de lemn. La sfârşit, când şi dansul şi chiotele au încetat, doritorii au putut să guste cel mai proaspăt must. De fapt, o avanpremieră gustativă la ceea ce a urmat. Într-o parte, mese pe care erau aşezate fel de fel de preparate, păzite cu străşnicie – concursul gastronomic nu începuse încă. În altă parte, alte mese, pe care se aflau butoiaşe şi sticle cu vinuri albe sau roşii, struguri şi căni de lut. Peste tot, forfotind când într-o parte, când în alta, sute de oameni curioşi, dar mai ales pofticioşi. S-a mâncat mult şi bine şi s-au degustat vinuri de calitate.


Festin culinar

Trecând de la un stand la altul şi gustând câte o bucăţică din fiecare preparat (ce trebuia să cuprindă, printre ingrediente, vin, frunze de viţă sau struguri), la sfârşitul "călătoriei culinare" te simţeai un om… împlinit. Doamna Filica Avramescu, de la Pensiunea Camaradu din Chiojdu Mic, a pregătit turte pe plită (aluat frământat cu zeama în care au fiert frunze de viţă, copt apoi pe plita fierbinte), ruladă cu carne de viţel umplută cu tocătură de cârnaţi, colaci, gogonele din miel (de fapt un fel de chifteluţe cu piper, usturoi, cimbru şi, evident, carne de miel tocată), sărmăluţe şi plăcintă mocănească. Ştefan Varga, de la Pensiunea Casa Matei, din Berca, şi-a servit oaspeţii cu pui în sos de vin roşu şi o tartă cu şodou de vin. După o reţetă secretă, veche de 300 de ani şi lăsată moştenire de bunici şi străbunici, Ionel Gheorghe de la Pensiunea Frăsinet a pregătit pastramă haiducească şi cârnaţi de oaie. Ceea ce atrăgea însă ca un magnet privirile tuturor era un purceluş la tavă, umplut cu legume călite un pic înainte, ornat cu boabe de struguri, gătit aşa cum se face prin părţile Buzăului. Daniela Roşca, de la Pensiunea La butoaie, a pregătit "pâinea viticultorului", un preparat cu totul inedit. Alături de ea s-au aflat un pui la ceaun în sos de vin cu struguri, carne de vită la cuptor cu sos de vin, sărmăluţe în foi de viţă, prăjitură cu must şi vin dulce.


Câştigătorii…

După degustări şi deliberări, juriul a decis următorii premianţi ai concursului gastronomic: locul I – Daniela Roşca, Pensiunea La Butoaie, Pietroasele, locul II – Emilia Dragu, Casa Dragu, din Bădeni, locul III – Ştefan Varga, Casa Matei, Berca. Cât despre vinuri, acestea au fost o adevărată desfătare pentru simţuri. De altfel, specialiştii oenologi spun că vinul din acest an va fi unul dintre cele mai bune din ultimul deceniu. Vedeta incontestabilă a fost Tămâioasa de Pietroasele, un vin dulce de desert, care se face în cantităţi mici, necesitând îngrijiri speciale. Domnul Ionel Constantinescu, un specialist în ale vinului, fiul lui Gherasim Constantinescu (autorul primei Ampelografii româneşti), l-a descris cel mai bine: "Tămâioasa este unul dintre cele mai reuşite vinuri ale şcolii româneşti, europene, mondiale, este cel mai bun vin aromat. Cantităţile în care se face sunt mici şi pentru că piaţa europeană nu cere vinuri dulci, ci vinuri de masă". Cei mai buni podgoreni au primit premii la cele două categorii: vinuri albe (Marele trofeu – Vasile Roşca, locul I – Marin Lupu, locul II – Nicolae Stanciu, locul III – Nicolae Vlad), vinuri roşii (Marele trofeu – Marian Apostol, locul I – Aurelia Vişinescu, locul II – Marin Lupu, locul III – Vasile Roşca).


Amfitrion

"ANTREC a încercat şi de această dată să scoată Buzăul din anonimat şi să-i promoveze vinurile de calitate superioară. De aceea am lansat un nou program turistic – «Drumul cramelor». Orice turist care se cazează la pensiunile ANTREC din judeţul Buzău poate lua ghidul «Drumul cramelor de Buzău» – lansat cu ocazia Sărbătorii Tămâioasei – şi să plece într-o călătorie în care să cunoască vinul, oamenii, să afle cum sunt buzoienii şi cum e vinul de Buzău. Cu siguranţă va exista şi o a doua ediţie, cu mai mulţi participanţi, pentru că în acest moment se nasc orgolii la Pietroasele, la Breaza, la Năeni, la Săhăteni", ne-a declarat Cristina Partal, preşedinte ANTREC România.
Citeşte mai multe despre:   locul,   vinuri,   geografia vinului

 



Mai multe titluri din categorie

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania
Autoritățile din Germania impun prezentarea unui test PCR sau antigen cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19 pentru persoanele care sosesc din zonele de risc, printre care se află și România, transmite MAE....

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia
Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Serbia trebuie să știe că autoritățile sârbe au emis coduri portocaliu și galben pentru condiții...
Serviciul de email marketing furnizat de