x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfârşit de show, nou început pentru Jamie

Sfârşit de show, nou început pentru Jamie

de Magda Cristina Ursache    |    23 Noi 2009   •   00:00
Sfârşit de show, nou început pentru Jamie
Sursa foto: /Copyright Editura Curtea Veche

Sâmbătă, 21 noiembrie, pe 3rd Avenue din Huntington a avut loc un eveniment de promovare a gastronomiei locale şi a alimentelor sănătoase. Festivalul - a cărui gazdă a fost nimeni altul decât susţinătorul numărul unu al hranei sănătoase, Jamie Oliver - a marcat sfârşitul show-ului "Jamie Oliver's Food Revolution" din America, pe
care Jamie l-a filmat în ultimele luni.

Deşi Jamie a fost încă de la prima sa emisiune un promotor al gătitului acasă şi al hranei sănătoase, el a marcat cele dintâi reuşite în schimbarea mentalităţii conaţionalilor săi o dată cu proiectul "Jamie's School Dinners", când a început să se implice direct în problemele legate de alimentaţia nesănătoasă din Marea Britanie. A reuşit, în urma mişcărilor iniţiate, să introducă un regim alimentar mai sănătos şi plin de calorii în meniurile şcolilor şi chiar să obţină fonduri de la Guvernul britanic pentru acest proiect.

Dar, implicându-se în acest show, Jamie a realizat că nu numai meniurile de la cantinele şcolilor britanice sunt problema, ci şi faptul că cei mici nu sunt învăţaţi să mănânce sănătos. Această constatare l-a făcut pe Jamie să realizeze că situaţia e mult mai complexă. Dacă nu sunt învăţaţi copiii să mănânce sănătos, atunci de ce se întâmplă asta şi, mai ales, cum se poate rezolva? Fiind evident că lipsa educaţiei alimentare este cauza pentru care tot mai mulţi oameni preferă produsele de tip fast-food şi se îmbolnăvesc, Jamie a decis din nou că trebuie să schimbe ceva.

Aşa s-a născut proiectul "Jamie's Ministry of Food". El a ales locul cu cel mai nesănătos regim alimentar din Marea Britanie - orăşelul Rotherham - şi a vrut să demonstreze că, dacă învaţă câteva reţete simple şi sunt învăţaţi să mănânce mâncare gătită, oricine îşi poate schimba regimul alimentar, hrănindu-se sănătos. Dat fiind succesul pe care l-a avut cu acest proiect, Jamie e decis acum să facă acelaşi lucru în cât mai multe locuri. Şi nu doar în Marea Britanie. El e hotărât să schimbe lumea!

REVOLUŢIA HRANEI
Şi fiindcă trebuia să înceapă dintr-un capăt, în 2009 Jamie şi-a propus să schimbe America. La o apariţie în emisiunea "Late Show with David Letterman", Jamie spunea amuzat: "Marea Britanie are cei mai nesănătoşi locuitori din întreaga Europă, iar America are cei mai nesănătoşi locuitori de pe planetă. Suntem două ţări grozave. Ne înţelegem de minune!".

Poate tocmai de aceea, Jamie a ales SUA pentru următorul său proiect de acest gen. Cert este că Jamie s-a îndreptat hotărât spre locul cu rata cea mai mare a obezităţii din America, oraşul Huntington. Încă din vară, Jamie s-a instalat acolo şi a filmat "Jamie Oliver's Food Revolution", mişcare care speră el să aibă ca urmare o îmbunătăţire în regimul alimentar al locuitorilor.

Scopul lui este acela de a arăta cât de nociv este mâncatul zilnic de la fast-food şi cât de simplu şi plăcut poate fi să găteşti acasă, cu familia şi să savurezi o cină delicioasă. În timpul petrecut acolo, Jamie a înfiinţat un centru numit "Jamie's Kitchen", unde oricine este interesat să înveţe să gătească poate veni şi urma cursurile. De asemenea, el a mers şi a educat familiile din zonă cu privire la regimul alimentar, a organizat diverse evenimente distractive şi a vizitat mai multe şcoli de gastronomie din zonă. Festivalul de sâmbătă, 21 noiembrie, a pus capăt filmărilor pentru show-ul ce va fi difuzat la începutul anului viitor, dar, spune el, a fost doar preambulul pentru adevărata schimbare ce se va petrece cu locuitorii oraşului Huntington.




FOCUL DIN VATRĂ
În urma lui Jamie a rămas, în Huntington, o mulţime de oameni entuziasmaţi de ideea de a-şi găti propriile prânzuri şi cine. Venirea lui Jamie acolo a fost o adevărată revelaţie pentru cei obişnuiţi să mănânce numai la pachet. Dar entuziasmul molipsitor nu e singura moştenire pe care o lasă Jamie locuitorilor. Bucătăria înfiinţată pe 3rd Avenue în timpul filmării show-ului va continua să aibă foc în vatră pentru multă vreme de acum înainte. Ea va fi preluată de la 1 decembrie de Compania Ebenizer Medical Outreach, ca parte a "Ebenezer's Healthy Lifestyle-Healthy Life Program".

Compania se ocupă de ajutorarea pe plan medical şi social a celor cu venituri sub pragul de sărăcie. "O bună nutriţie este fundamentul unei vieţi sănătoase şi ne dăm seama de urmările pe care le are stilul de viaţă nesănătos în cadrul comunităţii", a afirmat purtătorul de cuvânt al spitalului. "Am vrut să profităm de această ocazie de a prelua bucătăria lui Jamie şi de a face din Huntington un oraş mai sănătos." "Jamie's Kitchen" va deveni un centru unde toţi cei care îşi doresc să înveţe să gătească vor fi bineveniţi, fără a exista o taxă pentru cursuri.

Se vor accepta însă donaţii de la cei dispuşi să ajute bucătăria. De asemenea, locul va deveni şi un punct de desfacere pentru alimente proaspete. Încântat de faptul că au avut iniţiativa de a duce mai departe programul pe care l-a derulat el în Huntington, Jamie le-a declarat locuitorilor: "Aveţi un oraş frumos, cu oameni minunaţi. Sunteţi ambasadori ai schimbării. Această mişcare va fi un model de excelenţă în America".

 

Festival de rămas bun
Festivalul de sâmbătă, 21 noiembrie, a făcut parte dintr-o sărbătoare mai mare, de opt zile, organizată de oraşul Ashland. În fiecare an, acest orăşel ţine un Festival al Copacilor de Crăciun şi al Trenuleţelor (de jucărie). Anul acesta, dat fiind că în apropiere, la Huntington, era prezent Jamie Oliver, s-a născut şi un parteneriat între cele două orăşele americane pentru organizarea primului Festival al Hranei Sănătoase. Evenimentul a fost găzduit de Jamie însuşi şi a reprezentat modul lui de a-şi lua rămas bun de la locuitorii oraşului.

Festivalul a constat în crearea unei pieţe volante în care şi-au expus produsele alimentare peste 30 de vânzători, toţi având o gamă cât mai largă de produse sănătoase şi nutritive, pe placul lui Jamie. De asemenea, grupul de muzică country Rascal Flatts a ţinut un concert de 30 de minute în timpul evenimentului. "Mi se pare incredibil că Jamie a avut şi reacţii adverse cu privire la tot ceea ce a făcut aici. Nu pot să cred că gesturi atât de drăguţe au fost primite atât de negativ de către unii. Personal, sunt încântată că l-am întâlnit pe Jamie şi de întreg acest eveniment din Huntington. Mulţumesc foarte mult, Jamie!", a declarat o locuitoare a oraşului.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie