Ne vom obisnui in curand cu Retsina, Carmenere, Ermitage, Zinfandel, Blauerzweigelt. Circulatia libera a marfurilor se va face simtita si in oferta de vinuri de pe piata romaneasca.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
Si daca o mare parte din vinurile cu denumiri "exotice" provin numai din afara granitelor, avem totusi si soiuri cu sonoritati inca necunoscute, aclimatizate la noi. Una dintre reusite este Shirazul. Succesul autohtonizarii se leaga de succesul mondial pe care il are acest vin. Shiraz pentru anglo-saxoni, syrah pentru vorbitorii de franceza, si alte apelari regionale: sirac, sirras, hignin noir, etc. Este foarte des intalnit in varianta Shiraz (engleza) tocmai pentru ca o tara din Lumea Noua a vinului l-a readus in atentia iubitorilor de vin: Australia. Oamenii de la antipozi au reusit ca in 25 de ani sa ajunga in elita producatorilor viticoli. Ei si-au construit ascensiunea si pe acest vin rosu, (prezent in Romania de putina vreme).
In ciuda sonoritatii sale persane, Shirazul provine din Franta, unde il gasim ca element obligatoriu in faimoasa formula a vinurilor Chateau Neuf du Pape - simbol al rigorii si autenticitatii AOC-urilor franceze (AOC - denumire de origine controlata, fr.).
A stat la baza vinurilor baute de catre regi la Versailles - alaturi de grenache si cinsault.
Definit ca un vin astringent si cu un usor ton de amar - (absolut placut) la tinerete, ajunge la maturitate sa detina un spectru de gust rar intalnit: ierburi, menta, condimente, zmeura, cirese, dude, mure, prune uscate, masline negre, anason⦠Multi dintre dvs. veti zambi. Enumerarea de mai sus pare imposibila vorbindu-se doar de un singur vin.
Tocmai datorita acestei bogatii de impulsuri, oenologi din Chile si pana in Noua Zeelanda se intrec in a-si castiga suprematia vinificarii Shirazului. Fata de Cabernet Sauvignon de pilda, Shirazul aduce in plus si o aroma de piper, reusind - prin aceasta - sa se distinga clar chiar si pentru neinitiati. Si daca Lumea Noua (Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sus, Chile) are parte de toate satisfactiile generate de prietenia cu acest campion, cred ca si romanii au dreptul sa se bucure de el, cunoscandu-l. La noi exista, din cand in cand, Shirazuri importate dar si primul Shiraz romanesc, realizat la Crama Oprisor, Mehedinti.
Anul acesta a fost oferit in serie limitata, dar de la toamna va fi prezent in magazine.
Citește pe Antena3.ro
Deja mi-e foame si sete. Un strop de bucurie!