x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sighişoara, vârf de lance în formarea profesională

Sighişoara, vârf de lance în formarea profesională

de Tudor Cires    |    11 Feb 2010   •   00:00
Sighişoara, vârf de lance în formarea profesională

O seară de ianuarie la Sighişoara. Într-una dintre sălile fastuoasei primării din vechea cetate a saşilor, două personaje în costume de epocă gustă delicat din bunătăţile aflate pe masă. Nu, nu e un bal mascat şi nici nu am avut la îndemână o maşină a timpului. Pur şi simplu, la Sighişoara întotdeauna se va găsi o gazdă care să-ţi aducă aminte cât de puternice sunt rădăcinile oraşului.

UN PROGRAM PENTRU TINERI
Vă propun însă să lăsăm deoparte cele două personaje, pentru că nu ele sunt subiectul acestui articol. Ci 20 de tineri, o parte din ei sighişoreni, dar cei mai mulţi veniţi de prin satele din împrejurimi. Ei sunt beneficiarii unui proiect educaţional - "Curcubeu" - parte a unui program european mai amplu, finanţat de Fondul Social European, la care şi Jurnalul Naţional (SC Editura Intact SRL) este partener.

Vreme de 18 luni, cei 20 de tineri vor urma cursuri de formare profesională în domeniile hotelăriei şi restauraţiei. "Curcubeu reprezintă un exemplu că Europa începe să devină o realitate şi în spaţiul românesc", avea să ne spună Volker Reiter, directorul Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara. "În prima fază, dorim să creăm structuri de integrare socială, un instrument care să se alieze politicii europene de resurse umane.

Munca este un privilegiu la care fiecare trebuie să aibă acces. Aceasta reprezintă mentalitatea şi idealul Uniunii Europene."

VOR SĂ ÎNVEŢE O MESERIE!
I-am urmărit pe cei 20 de tineri cum au evoluat, vreme de câteva zile, sub îndrumarea formatorilor veniţi din partea partenerului german al proiectului, SOS Kinderdorf din Nierrhein. Erau curioşi, entuziaşti, iar asta a stârnit laudele şi uimirea instructorilor germani. "Sunt nişte tineri deosebiţi. Spun asta mai ales că văd totul prin prisma profesiei mele", ne-a declarat Harald Stutzinger, sociopedagog. "E interesant să fac o comparaţie cu nivelul tinerilor germani.

M-a impresionat, în lucrul cu tinerii, să văd că sunt foarte motivaţi, toate informaţiile sunt receptate, toate indicaţiile date sunt îndeplinite. Vor să înveţe o meserie! Cred că iniţiativa acestui centru a fost foarte bună, fac o paralelă şi ne văd pe noi acum 20 de ani, când am început astfel de programe. Cred că practică ar trebui mai multă, pentru că, lucrând efectiv, învăţatul devine mult mai uşor. Noi în Germania lucrăm la un restaurant de nivel mediu, cu 12 mese.

Restaurantul e în Kleven şi se cheamă SOS Kinderdorf, este un restaurant social. Vine lume de tot felul, în special funcţionari şi profesori, medici, jurişti, oameni de cultură; evident că sunt conştienţi că în restaurant (e un local ecologic, care lucrează numai cu produse bio) servesc tineri ucenici şi atunci acceptă o serie de situaţii în care se află ucenicii-copii."

 

Mărturii
"Ce mi s-a părut mie foarte important în România este interesul tinerilor de aici faţă de cei din Germania, care beneficiază de mai multe programe decât sunt aici", ne-a spus Dieter Cleff, formator şi bucătar-şef la un restaurant din Germania. "Nouă ne-a plăcut ce am văzut aici", a continuat distinsul nostru interlocutor, "pe unul dintre copii, pe Călin, l-aş putea lua în Germania ca ospătar. M-au mai impresionat ora de muzică şi talentul copiilor de a cânta şi a dansa. Copiii au capacitatea de a forma foarte repede o familie chiar şi cu cei pe care îi cunosc mai puţin, ceea ce nu se întâmplă cu tinerii din Germania", a conchis Dieter.

 

Aspiraţii
Cu siguranţă, toţi tinerii participanţi la acest program vor avea parte de experienţe inedite, care îi vor transforma în postura de specialişti. Eugen, un aspirant la titlul de barman, consideră că această meserie este frumoasă şi bănoasă. Lorenei i-ar plăcea să se ocupe de gestiunea unui restaurant mare. Deşi nu găteşte acasă, este totuşi un mare fan al şniţelelor, făcute de alţii însă. Gabriel este, poate, cel mai pragmatic. Vrea să devină barman sau chelner, pentru că munca este uşoară, iar banii sunt mulţi. Laurenţiu ne mărturiseşte: "Îmi place la bucătărie, unde se fac lucruri frumoase. Am învăţat deja să fac sos bolognez, dar şi alte mâncăruri..."

 

Participanţi
Evenimentul s-a bucurat de participarea unor importante personalităţi dornice să susţină un proiect ambiţios dedicat tinerilor. Ioan Dorin Dăneşan, primarul municipiului Sighişoara; Liliana Vasii, din partea finanţatorului POSDRU; Kalassy Blanka, Direcţia Judeţeană de Tineret; Mihaela Bucur, coordonator centru de competenţe; Falko Van den Bruck şi Herbert Stauber - din partea partenerului din Germania, SOS Satele Copiilor din Kleve şi Düsseldorf; Simona Lazăr, Jurnalul Naţional; Nagy Laszlo Mihaly, Mihaela Kovacs, Fundaţia Beraca, şi un reprezentant al Asociaţei Turistice Sighişoara.

×
Subiecte în articol: profesionistii