x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Simbolul puterii si al puritatii

Simbolul puterii si al puritatii

16 Ian 2005   •   00:00

Printre primele cuvinte pe care le invatam intr-o limba straina se numara "paine" si "unt". Nu e de mirare, pentru ca din cele mai vechi timpuri ele simbolizeaza o viata asigurata.

VERONICA GUZUN

NECESAR. Untul nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica
Din antichitate pana in prezent, untul a fost simbolul puterii, al vietii, al sanatatii si al puritatii. El a sustinut vieti, culturi si civilizatii pe parcursul mileniilor. Istoria dovedeste ca primul motiv din care o vaca era tinuta pe langa casa era pentru ca dadea lapte, unt si branza. Pentru a obtine jumatate de kilogram de unt este nevoie de aproape 10 litri de lapte.

MONDIAL. Probabil, pentru prima data, untul a fost creat din intamplare. Laptele, care era transportat in saci din piele, se lovea de spatele calului si astfel se batea in timpul mersului. Insa primele mentiuni despre metoda de preparare a untului apar cu 200 de ani inainte de Nasterea lui Hristos, la arabi si la sirieni. In unele religii, untul este considerat mancarea zeilor, iar in altele - aparator impotriva fortelor malefice. In India, untul se numeste "ghee" si este considerat produsul sfant obtinut de la un animal sfant. In religia sintoista exista cinci substante sacre: laptele, chisleagul, ghee, mierea si zaharul. Acestea sunt folosite pentru a purifica oamenii care au pacatuit sau pentru a-i vindeca pe cei care s-au otravit sau pe cei care sufera de vreo boala. In Europa medievala, dar si moderna, producerea untului era considerata datoria femeii. Femeia trebuie sa se ocupe de muncile casei, iar treaba barbatului este sa iasa in lume. Mulsul si pregatirea de produse lactate erau considerate o treaba casnica, deci o datorie a sotiei.

POVESTE. Putin ce se cunoaste despre rolul untului in comertul din perioada antica, dar se stie ca era importat din India si ca la schimb indienii preferau vinul. Abia in secolul al XII-lea, popoarele nordice au invatat sa pastreze untul. Ei il aromatizau cu mult usturoi si il "indesau" in butoaie de lemn pe care le inchideau ermetic. Asemeni vinului, calitatea untului se ameliora cu trecerea timpului, cu cat statea mai mult inchis in butoi si se "matura", cu atat era mai gustos si mai aromat. Aceasta metoda de conservare mai avea un avantaj, recipientele pline si grele faceau imposibila orice tentativa de furt.

LA MASA

"Pentru un taran, vaca insemna mult. Oricat ar fi de sarac si oricat i-ar fi de numeroasa familia, el stie ca nu va rabda de foame atata vreme cat are in grajd o vaca…in fiecare seara, toata lumea are unt si lapte de dres mancarea" - Hector Malot, autorul romanului "Singur pe lume"
×
Subiecte în articol: gastronomie