x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Simfonia meniului... la Noaptea Muzeelor

Simfonia meniului... la Noaptea Muzeelor

de Carmen Dragan    |    28 Mai 2009   •   00:00
Simfonia meniului... la Noaptea Muzeelor
Sursa foto: Arhiva personală J. C. Rogojanu/

Expoziţia de meniuri, vernisată la 16 mai, la Muzeul Cotroceni, cu ocazia celei de-a cincea ediţii a programului european „Noptea Muzeelor", a fost o îmbinare armonioasă între toate „ingredientele": meniuri, bucate regale, servite în serviciul de cristal de Bohemia al Reginei Maria, trusă de tacâmuri din argint şi, bineînţeles, oaspeţi de seamă.



Expoziţia a fost vernisată de Adina Renţea, director al Muzeului Naţional Cotroceni, Ion C. Rogojanu, preşedinte-fondator al Asociaţiei „Ospeţia din România - tradiţie şi evoluţie", recunoscut pentru impresionanta sa arhivă şi bibliotecă, Georgeta Filiti, istoric, Adrian Silvan Ionescu, istoric şi critic de artă. 

Atmosferă de palat

La intrare în sufrageria regală ne-a atras privirea o reproducere impozantă: o galerie a rafinaţilor gastronomi francezi (în total 86 la număr), dintre care amintim pe Brillat Savarin, Grimod de la Reynière, Alexandru Dumas, Antonin Carême, Rabelais, Emile Benard, Vatel, Taillevent etc. În vitrine o paletă de meniuri, care ne-a dat posibilitatea să ne „strecurăm" la diverse banchete şi să ne aducem aminte de atmosfera rafinată de la Curtea Regală a României şi din diversele restaurante din Bucureşti. Maestrul bucătar Doru Creoşteanu a reconstituit un dejun regal, pregătind meniul oficial de la încoronarea lui Ferdinard şi a Mariei ca suverani ai României Mari, de la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia. El a reconstituit şi meniul tradiţional românesc, servit la masa regală, la 5 ianuarie 1915. Astfel am putut degusta din bucatele împărăteşti. „Mi se pare o idee extraordinară expoziţia de meniuri, deoarece îţi permite să intri în această lume plină de fast şi să afli despre acest «parnas gastronomic-masa», ne-a mărturisit Iza­bella Zajaczkows, încântată de ghiveciul românesc de post.

Meniuri regale
Meniul servit la dejunul regal de la 5 ianuarie 1915: Supă de fasole, Salată de icre, Sarmale de varză acră, Chiftele de cartofi, Salată de legume, Ghiveci de post, Îngheţată de portocale.

Meniul servit la dejunul serbărilor à la Parisienne: Sos Remoulade, File de viţel Dauphine, Pate de gâscă en Bell-Vue, Salată de sezon, Parfait de praline, Faguri de miere, Coş cu fructe, Trufe de ciocolată, Bomboane, Cafea, Vin de Drăgăşani / Dealu Mare 1907, Şampanie Rhein Extra Cointreau. 

De cele mai multe ori, dejunurile şi dineurile erau însoţite de audiţii muzicale. De aceea, în expoziţie au figurat şi partituri semnate de clasici ai muzicii, Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Carl Ziehrer, Iosif Ivanovici, dedicate reginelor Elisabeta şi Maria. Publicul a audiat valsuri şi marşuri compuse de Johann Strauss, Carl Ziehrer etc.

×
Subiecte în articol: cultura si piper