CRONICA DE RESTAURANT
Cand ajunge la Constanta si i se face foame dupa drumul lung si monoton de pe autostrada, tot omul calator cauta faleza si o "locanta" unde se poate manca un peste gatit "ca la mama lui". Amplasat chiar pe dig, in Portul Tomis, Restaurantul On plonge e o adresa pe care pana si pustii din oras o cunosc. Cladirea indrazneata, sprijinita pe stalpi de beton, seamana cu un submarin privit in sectiune. De aici probabil si numele On plonge, cu trimitere la saltul scafandrilor din expeditia oceanografului Cousteau.
Sunt speciale si pranzurile luate in aceasta "colivie de sticla", din care marea se vede bine din trei parti, dar cu siguranta cina luata pe "puntea de comanda" a restaurantului este o experienta rarisima. Trecand de terasa si de parter populate ambele cu tineret amator de pizza, la etaj gasesti cu greu o masa fara rezervare. Spatiul interior, strapuns de spoturi luminoase (atat de discrete incat abia poti citi meniul), e caracterizat de geometria moderna a mobilierului, interesant privit din usa, dar incomod cand te asezi la masa, caci te obliga sa stai la o oarecare distanta de partener. Astfel, din start ti se impune o atitudine care exclude susotelile si aparteul, nimeni nu poate avea secrete si, in consecinta, o cina la On plonge se oficiaza "la comun".
Meniul oferit, bazat pe produsele marii, e insa foarte generos. O ciorba de peste alb (putin prea picanta, dupa gustul meu) a fost o buna provocare pentru festinul care a urmat. Felul principal a deschis seria surprizelor gastronomice, cu o caracatita servita in compania feliilor subtiri de fructe exotice. A urmat un zargan la gratar, deliciu pe care nu si-l pot permite ce-i care nu trec cu vederea sumedenia de oase subtiri, cu aspect usor... galactic. Mult prea bogat in fosfor, acest peste marin are spinarea si oasele verzi, usor fluorescente in semiintunericul din restaurant. Mai putin popularizat, dar la fel de gustos ca si stiuca (i se mai spune, de altfel, si stiuca-de-mare), merita o incercare.
Tot oasele si pielea le-am remarcat cand am primit farfuria in care se lafaia o bucata de calcan, tronand pe felii zemoase de rosii. Mi-a parut rau sa renunt la jumatate de portie, trudind sa indepartez tepii de pe spinare (altminteri, dadeau bine "in poza"), pielea si oasele. Desertul, fin si rafinat, mi-a indulcit insa seara. Para fiarta in vin rosu si asezonata cu sos de ciocolata mi-a readus zambetul pe buze, inainte de a... plonja in noapte.
DE GUSTIBUS
| |
PRET: 31 RON |
Citește pe Antena3.ro
NOTELE LUI MAX
|
Restaurantul On plonge
Portul Tomis, Constanta |