x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Simplitatea unei legende

Simplitatea unei legende

16 Mai 2007   •   00:00

Vă amintiţi de "Zăpezile de pe Kilimanjaro" (1952), "Vacanţă la Roma" (1953), "Moby Dick" (1956), "Batălia de la Pork Chop Hill" (1959), "Ultimul ţărm" (1959), "Tunurile din Navarone" (1961)? Sunt doar căteva dintre filmele in care il putem vedea pe Gregory Peck, una dintre legendele ecranului de argint.

Vă amintiţi de "Zăpezile de pe Kilimanjaro" (1952), "Vacanţă la Roma" (1953), "Moby Dick" (1956), "Batălia de la Pork Chop Hill" (1959), "Ultimul ţărm" (1959), "Tunurile din Navarone" (1961)? Sunt doar căteva dintre filmele in care il putem vedea pe Gregory Peck, una dintre legendele ecranului de argint.

Mare actor, mari premii

Povestea lui Gregory Peck incepe in 1916, la 5 aprilie, intr-un orăşel din California. Deşi a studiat medicina, a făcut şi căteva cursuri de actorie la New York. In primii ani ai carierei sale a fost nominalizat de patru ori la Premiile Oscar, "Cel mai bun actor", in 1944, 1946, 1947 şi in 1949. Dar dorita statuetă a căştigat-o abia in 1962, cu rolul Atticus Finch din "To Kill a Mockingbird" ("Să ucizi o pasăre căntătoare"). In toate rolurile sale reuşeşte să ne surprindă, dar in acelaşi timp să ne şi convingă. In afara faptului că a fost şi producător de film, nu numai actor, Peck a avut şi o mare contribuţie in industria filmului. A fost preşedinte fondator al Institutului de Film American (AFI) şi preşedinte al Academiei de Ştiinţă şi Artă a Filmului, intre 1967-1970, fapt pentru care, mai tărziu, Academia i-a acordat premiul umanitar "Jean Hersholt". In 1968, preşedintele Lyndon Johnson i-a inmănat "Medalia Libertăţii", cea mai inaltă distincţie civilă din America.

Cei apropiaţi actorului au vorbit şi despre calităţile sale ca om. Astfel, Audrey Hepburn afirma despre cel pe care il considera cel mai mare actor al timpurilor, cel care a ajutat-o să debuteze in "Vacanţă la Roma", că in intreaga sa viaţă Gregory Peck "a arătat simplitatea unui mare om şi măreţia unui om simplu". De la vărsta de 6 ani, Gregory a trăit cu bunica sa, deoarece părinţii săi au divorţat. De la ea a invăţat poate ingredientul cel mai important al unei mese: voia-bună, pentru că aşa cum spunea cea de-a doua soţie a sa, Veronique Passani, Gregory ştia să facă din orice masă o bucurie, prin felul lui de a fi. Nu a fost un vegetarian convins, dar din cănd ii plăcea să incerce şi măncăruri mai uşoare.

Ratatouille

Ingrediente: 4 ardei graşi, două cepe, 4 roşii, 600 g vinete, 450 g dovlecei, 4 linguri de ulei de măsline, o linguriţă de sare, o linguriţă de piper negru, două linguri de amestec de ierburi.

Preparare: Ardeii se curăţă şi se taie jullien. Se toacă cepele, roşiile, vinetele şi dovleceii. Se incinge uleiul şi se prăjeşte ceapa. Se adaugă roşiile, vinetele şi dovleceii. Se sărează şi se piperează, apoi se lasă 30 de minute la foc mic. Se presară ierburi. (S.C.)

×
Subiecte în articol: vedete