BARUL CASEI
Sucul de fructe este o bautura foarte hranitoare. El poate cu usurinta sa inlocuiasca un desert caloric. De aceea, gospodinele care tin la sanatatea familiei trebuie sa stie cum se prepara sucurile de fructe.
Pentru a pregati aceasta bautura, aveti nevoie de fructe proaspat culese, coapte foarte bine si care au inmagazinat caldura soarelui de vara.
LA RECE. Exista doua metode de preparare a sucurilor: la rece (prin presarea fructelor proaspete) si la cald (prin oparirea lor). Fructele moi se preseaza cu o lingura de lemn. Cele tari se trec prin masina de tocat carne. Piureul obtinut se pune intr-un saculet de tifon si se atarna intr-o camera rece, deasupra unui vas in care se scurge sucul. Din cand in cand, se mai apasa fructele cu mana pentru a grabi scurgerea lichidului.
LA CALD. A doua metoda, prepararea la cald, se face prin oparirea fructelor. Acestea se spala, se lasa sa se scurga de apa si se oparesc in apa clocotita, unde se lasa numai cateva minute pana ce se inmoaie. Fructele oparite se pun intr-un tifon dublu si se preseaza. Zeama obtinuta se pune in sticle si se sterilizeaza. Sucul trebuie preparat imediat dupa stoarcerea fructelor, pentru ca altfel fermenteaza sau mucegaieste.
SIROP. Din suc se poate obtine sirop de fructe daca adaugam zahar si fierbem amestecul. Zaharul se topeste in apa fierbinte si se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Daca siropul se prepara din fructe mai dulci, puteti adauga la fiert putina zeama de lamaie, pentru a nu se zaharisi. Siropul se pune in sticla cat este fierbinte. Dupa ce s-au umplut cu sirop, sticlele se lasa sa se raceasca, apoi se inchid. Se pastreaza la loc rece.
|
Suc de piersiciFructele se sterg cu un servet pentru a indeparta puful de pe coaja. Li se scot samburii si se trec prin presa sau prin masina de tocat. Zeama se filtreaza printr-un tifon dublu, apoi se amesteca cu un sirop preparat din 300 g zahar si o ceasca de apa pentru fiecare litru de suc. Sucul se toarna in sticle si se sterilizeaza 20 de minute. Suc de mereMerele se spala bine, se scurg de apa, se toaca marunt (necojite) sau se trec prin masina de tocat si se extrage sucul cat mai repede, pentru a nu se pierde vitamina C. Zeama se filtreaza printr-un tifon dublu. La un litru de suc se adauga un sirop preparat din 350 g zahar si un pahar cu apa, care se lasa sa fiarba 15-20 minute. Se ia vasul si se lasa siropul sa se raceasca putin, dupa care se toarna peste suc, se amesteca si se umplu sticlele. Se sterilizeaza 20 de minute. Sirop de visineAveti nevoie de o jumatate de kg de visine si un litru de sirop de zahar. Amestecati siropul de zahar facut din 600 g zahar si 400 ml apa fierbinte cu sucul din visine. Se fierbe la foc mic pana se ingroasa. Amestecati continuu. |
Citește pe Antena3.ro