x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sommelier

Sommelier

18 Aug 2004   •   00:00

Cu sute de ani in urma a aparut o noua meserie: aceea de SOMMELIER. Romania a fost vaduvita de prezenta celor care stiau sa decline marile vinuri in trei culori: rosu, ros... si alb.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Specialistii acestia trebuie sa reapara si la noi. Ei sunt cei care ne-ar servi, alaturi de vin, legendele intr-o expresie concentrata, dar poetica, iar stiinta lor atotcuprinzatoare ar implini placerea consumatorului. In cuvinte potrivite, ar traduce povestea vinului ca pe un letopiset al viticultorilor, al memoriei, al pamantului, al timpului si al timpurilor.

Modernizarea societatii romanesti si aplecarea naturala spre cultura a romanilor vor incuraja definirea drept categorie profesionala a acestor cunoscatori ai vinurilor. Va fi greu ca intr-un hotel respectabil, cu un restaurant luxos, sa nu gasim sommelier-ul care sa se asigure ca vinul comandat este servit cum se cuvine, sa sfatuiasca discret clientul ce vinuri trebuie alese din lista pentru a fi fericit asortate cu mancarurile cerute. In mod ideal, sommelier-ul ar fi cel care ar achizitiona vinurile de pe piata, le-ar stoca dupa canoanele clasice si le-ar restoca adecvat pentru iesirea spre sala. Prezenta lui este obligatorie la deschiderea buteliei, observand atent daca vinul este la nivelul asteptarilor, daca vinul trebuie decantat, lucru din ce in ce mai des intalnit. Este imperios necesar ca el sa ofere explicatii clientului si trebuie sa aleaga, in functie de acesta din urma, daca operatiunea de decantare se face in public sau nu.

Dopul, ca semn al unei bune evolutii a vinului, poate fi oferit spre a fi mirosit. In mod obisnuit, sommelier-ul are voie doar sa priveasca si sa miroase vinul ("culoare" si "nas"). Daca intervin, totusi, probleme, vinul va fi degustat. Aici se descifreaza filozofia acestei nobile meserii. Odata impusa degustarea, sommelier-ul nu va bea din pahar, lucru care l-ar pune pe picior de egalitate cu clientul, ci, cu discretie, dintr-un recipient specializat, numit tastevin.

Ca revansa, aceasta ustensila arata ca o bijuterie din argint, este semnul distinctiv al sommelier-ului si nu poate fi purtat in public de catre altcineva.

Ca tendinta generala in lumea larga, sommelier-ii se grupeaza in asociatii profesionale, exista concursuri si o scara bine definita de valori. Inclusiv tonul noilor curente de gust este dat de catre acesti maestri.
×
Subiecte în articol: gastronomie