Atunci cand ne referim la sorbet, suntem tentati sa ne gandim doar la cele din fructe: lamai, adine, capsuni. Putina lume stie insa ca exista si sorbeturi de legume, facute de exemplu din sfecla rosie, telina americana. Bineinteles ca sunt retete speciale, iar procedeul de fabricatie necesita masini special construite pentru prepararea acestora.
Daca in meniul unui restaurant vedeti in meniu sorbet de sfecla rosie, poate nu veti intelege ce legatura exista intre sorbet si sfecla. Dar daca stam sa studiem caracteristicile legumei, vom vedea ca are in compozitie foarte multe zaharuri. Sfecla se curata de coaja, se introduce in storcatorul de fructe, iar din sucul rezultat se face sorbetul. Tot din cauza faptului ca este o leguma dulce, si morcovul este folosit pentru prepararea sorbetului. Un alt sortiment de sorbet foarte cautat este cel de menta, pregatit din sirop de menta proaspata. Atunci cand se face sorbet de legume trebuie sa se tina cont de gramajul exact al retetei, pentru ca in caz contrar riscam sa stricam totul. De data aceasta simturile nu sunt atat de importante. La sfarsit trebuie ca sorbetul sa aiba un gust atat de deosebit, incat, daca ai luat o lingurita, sa mai vrei sa mananci inca una, si inca una, pana cand simti ca nu mai poti. Nu trebuie sa confundati sorbetul cu inghetata. Spre deosebire de acesta, sorbetul este mai lejer, pentru ca nu are in compozitie smantana. Aceasta din urma transforma aproape toate preparatele in care este adaugata in mancaruri greoaie. Mai mult, sorbetul nu are doar rolul de desert. El mai poate fi servit dupa felul doi, daca acesta este peste, pentru ca ajuta la curatarea cavitatii bucale. Mirosul de peste va disparea, iar dumneavostra veti putea consuma linistiti carne de pui sau de vita. Parearea mea este ca fiecare restaurant bun ar trebui sa aiba in meniu sorbet. De mere, de pere, din orice fel de fructe. In ceea ce priveste sorbetul de legume, nu am auzit ca in Romania sa fi facut cineva asa ceva. Un motiv este ca nu ar fi cerere, deoarece lumea inca nu stie ce este cu el. Majoritatea gandeste ca legumele pot servi doar drept garnitura. Cum bucataria este ca un laborator, dupa nenumarate incercari s-a descoperit si reteta de sorbet de legume. Acest lucru ar trebui sa se intample cu toate mancarurile, nu doar cu sorbetul. Inainte de a scoate pe piata o reteta, trebuie sa stii 100% daca ea este buna. In concluzie, daca plecati in strainatate si vedeti in meniu sorbet de legume, nu ezitati sa il comandati! Veti avea o surpriza placuta.Citește pe Antena3.ro