Specialiştii bulgari s-au lămurit: Cozonacul le vine de la români
A devenit o traditie ca de la masa de Paste bulgarilor sa nu le lipseasca dulcele cel mai popular: cozonacul. Ideea cozonacului de Paste se pare ca ar fi fost importata din Romania, in urma cu aproximativ un secol.
Cel putin, asa sustine etnologul bulgar Donka Sabotinova, citata de agentia de presa Novinite.
Acest tip special de 'paine dulce' este raspandit in intreaga Europa de Est si in unele zone din Orientul Mijlociu. 'In mod traditional, bulgarii pregateau de Paste paini rituale speciale. Dar negustorii au adus aici cozonacul, din Romania, in jurul anilor 1915-1920', este de parere Sabotinova.
De atunci, cozonacul a devenit un preparat esential al mesei traditionale de Paste in Bulgaria.
Potrivit etnologului bulgar, cozonacul ar fi fost adus in Romania cel mai probabil din Polonia.
Bulgarii prepara cozonacul in Sambata Mare, cand mai pregatesc pentru masa de Paste si alti colaci rituali specifici sarbatorii.

Ştiri din .ro
Videochat: între prejudecată și adevăr
Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Top 7 mărci de cafea din București
De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Turiștii israelieni vor reveni în România
In memoriam Ruxandra Garofeanu
UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Trei motive bune pentru a lua un credit
Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
