x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Specialitate din naut

Specialitate din naut

de Simona Chiriac    |    05 Apr 2006   •   00:00
Specialitate din naut
FAST FOOD
Pana nu demult, nautul era un inlocuitor al boabelor de cafea. Destul de convenabil, daca ne gandim ca era mai ieftin si mai usor de procurat. Alteori, boabele de naut, prajite in cuptor, puteau fi rontaite in zilele lungi in care erai lipsit cu totul de imaginatie si de energie. Mai nou, pot fi fierte, pasate si amestecate cu alte ingrediente, obtinandu-se o crema de consistenta piureului.
Numita humus, aceasta compozitie se foloseste la sandvisuri (in special cele vegetariene), sub forma de garnitura pentru carnea fiarta de pui sau de peste si alaturi de cartofi copti in cuptor. Este specific Orientului Mijlociu, fiind o delicatesa in tari precum Turcia, Grecia sau Cipru.

Humusul poate fi usor pregatit in casa. In acelasi timp este un preparat destul de ieftin. In principal aveti nevoie de naut, dar sa nu fie foarte vechi. In acest caz, oricat l-ati pune la inmuiat, va ramane tot tare. Nu evitati conservele cu naut ! Daca alte alimente isi pierd din calitati prin conservare, nautul este o exceptie, aroma sa pastrandu-se nealterata. In continuare se lasa boabele de naut la inmuiat aproape o zi. Nu va lasati tentati de unele sfaturi care va sugereaza sa folositi bicarbonat de sodiu pentru a-i accelera inmuierea. Nautul isi va schimba in scurt timp gustul si s-ar putea sa nu va mai placa. Odata aceasta operatie indeplinita, nautul se lasa la fiert, de la caz la caz, in functie de reteta. Se paseaza si se amesteca impreuna cu ulei de masline, usturoi, suc de lamaie, patrunjel, pasta tahini (obtinuta din seminte de susan macinate), chimion, seminte de pin, masline sau chiar paprika.

Cu certitudine nu exista nici o legatura intre humus - pasta buna de intins pe paine - si substanta organica, extrem de importanta pentru fertilitatea solului, numita tot humus. Primul dintre ele sta frumos pe o farfurie si asteapta sa fie gustat, iar al doilea e ascuns privirii noastre si "gusta" din el… radacinile plantelor.

HUMUS CU TAHINI

  • INGREDIENTE: 200 g naut, 3 linguri cu ulei de masline, 3 linguri cu pasta tahini, o legatura de patrunjel, doi catei de usturoi, zeama de la o jumatate de lamaie, sare, piper, paprika.
  • PREPARARE: Boabele de naut se lasa la inmuiat o zi intreaga. Se pun la fiert pana cand se inmoaie, apoi se scurg de apa. Pasta tahini se amesteca bine cu putina apa calduta. Intr-un vas se mixeaza boabele de naut si apoi se adauga pasta tahini, uleiul de masline, usturoiul pisat, zeama de lamaie, sarea, piperul si paprika. Aceasta pasta se intinde pe feliile de paine si se decoreaza cu frunze de patrunjel proaspete. Se poate folosi si sub forma de garnitura.
  • HUMUS CU SEMINTE DE PIN

  • INGREDIENTE: 200 g naut, 8 linguri cu zeama de lamaie, 5 linguri cu pasta tahini, doi catei de usturoi, o jumatate de lingurita cu chimion, doua linguri cu seminte de pin, o jumatate de legatura de patrunjel, ulei de masline, sare, piper.
  • PREPARARE: Boabele de naut se lasa la inmuiat o zi intreaga. Se pun la fiert, aproximativ o ora, pana cand se inmoaie si pot fi descojite. Se scurg si se pastreaza aproximativ o cana din lichidul in care a fiert nautul. Se mixeaza boabele de naut si se amesteca bine cu zeama de lamaie, pasta tahini, usturoiul pisat, chimionul, sarea si piperul. Se adauga o jumatate de cana de lichid sau mai mult, pentru a se obtine o pasta cremoasa. Separat se prajesc semintele de pin in ulei de masline. Humusul se asaza intr-un bol si deasupra se decoreaza cu seminte de pin si frunze de patrunjel proaspete.

    HUMUS CU ANGHINARE

  • INGREDIENTE: 450 g anghinare din conserva, 200 g naut, 4 linguri cu pasta tahini, doi catei de usturoi, o jumatate de legatura de patrunjel, doua linguri cu zeama de lamaie, doi morcovi, 4 linguri cu iaurt, o jumatate de ceapa rosie, 100 g varza, un castravete, doi ardei, lipii sau tortilla, condimente.
  • PREPARARE: Intr-un vas se mixeaza anghinarea, boabele de naut fierte, pasta tahini, usturoiul pisat, patrunjelul, zeama de lamaie si putina apa. Compozitia trebuie sa fie un pic mai consistenta. Se condimenteaza si se lasa deoparte. Separat se face o salata din varza si ceapa taiate fideluta, morcovii rasi, castravetii si ardeii taiati cubulete, iaurtul, condimentele si putina zeama de lamaie. Lipiile se incalzesc in cuptorul cu microunde, se intind deasupra lor pasta de naut cu anghinare si apoi salata de legume. Se ruleaza si se servesc cu diferite sosuri.
  • ×
    Subiecte în articol: lămăie linguri zeama naut pasta tahini boabele