x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Specialitati la cuptor

Specialitati la cuptor

de Simona Chiriac    |    10 Aug 2005   •   00:00
Specialitati la cuptor
FAST-FOOD
Unul dintre cunoscutii mei e un mare amator de chifle. Le prefera pe cele pufoase, acoperite cu susan proaspat prajit si, spre marea disperare a vanzatoarei de la brutarie, insista sa le "testeze" inainte de a le cumpara. Experimentul se desfasura cu viteza si nu-ti lasa timp suficient sa reactionezi decat atunci cand, oricum, era prea tarziu. Incepea cam asa: degetul aratator de la mana dreapta se infigea cu iuteala in chifla. Ochii lui ageri stateau la panda sa prinda primele semne. Oare cum va reactiona chifla? In cazul in care, asa traumatizata cum era, reusea sa revina la forma initiala, era semn ca este numai buna sa poposeasca in punga. Daca nu, urma o intreaga discutie in contradictoriu cu vanzatoarea, pana cand cel mai destept ceda. In nici un caz cunoscutul meu.

Nu stiu nici acum, dupa atat timp, de ce era chiar asa de innebunit dupa ele. Ceva-ceva tot am aflat. Este descoperirea lui si tine neaparat sa o povesteasca oricui se arata contrariat de mania lui. Mi-a povestit-o si mie, si vanzatoarei de la brutarie, si vecinului de palier, poate chiar si tie. Totul a pornit de la descoperirea arheologilor ca, inca din neolitic, oamenii plamadeau paine. Se proceda cam la fel: se amesteca faina cu apa si se forma un aluat numai bun de copt. Mai tarziu, in Egiptul Antic, s-au inventat primele cuptoare, menirea lor fiind de atunci inainte sa pregateasca paine. Vechii egipteni modelau aluatul in forma unei turtite aplatizate, aceasta forma permitandu-i sa se coaca mai repede. Toate bune si frumoase, dar unde e chifla in povestea asta? Ei bine, imaginatia lui a gasit raspunsul cuvenit. Un egiptean inventiv s-a gandit sa prepare o painica mai bombata, in interiorul careia sa strecoare diferite legume, ierburi etc. Pe langa faptul ca a inventat chifla, se poate spune ca a facut primul pas in descoperirea acestei delicatese numite pizza. Reala sau nu, aceasta poveste ar putea avea un sambure de adevar. Cine stie?

Cunoscutul meu a trecut doar o data granita, si asta acum zece ani. Nu stiu daca a ramas adanc impresionat, dar in Germania cu siguranta s-a documentat asupra chiflelor. Multa vreme dupa aceea ii cerea vanzatoarei de la brutarie sa-i dea patru "brötchen" (asa cum se numeau ele in nordul Germaniei) sau patru "semmel" (numele purtat in sudul Germaniei). Nu va mai spun cum reactiona biata vanzatoare...

Chifle cu susan

INGREDIENTE: un kg faina de grau, 450 ml apa, 20 g drojdie, 50 g zahar, o lingurita cu sare, 60 ml ulei, susan.

PREPARARE: Mai intai se face maiaua din 500 g de faina si o ceasca cu apa calduta in care s-a dizolvat drojdia. Se lasa la crescut intr-un loc cald timp de doua ore. Apoi se adauga restul de faina, apa calduta, zaharul si sarea. Se framanta, adaugandu-se ulei putin cate putin. Se lasa aluatul la crescut timp de o jumatate de ora. Cantitatea de aluat se imparte in 20 de bucati ce se modeleaza sub forma de chifla. Se ung chiflele cu apa cu putina faina si se presara susan. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se mai lasa la dospit inca o jumatate de ora. Se coc in cuptor, la foc potrivit.

Chifle filipineze

INGREDIENTE: 250 ml lapte smantanit, 5 linguri cu unt, un ou, 125 g zahar, sare, 600 g faina, 100 g pesmet, un cubulet de drojdie, ulei.

PREPARARE: Laptele se incalzeste timp de 30 de secunde in cuptorul cu microunde, untul se topeste, iar oul se incalzeste in apa calda, timp de un minut. Intr-un vas se amesteca toate ingredientele, in afara de pesmet. Se formeaza un aluat, care se framanta cu mainile sau se poate folosi mixerul. Cand aluatul a devenit lipicios, se pune in alt vas, ai carui pereti au fost unsi cu ulei. Tot cu ulei se unge aluatul deasupra, apoi se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca la caldura, timp de 45 de minute. Aluatul se imparte in 24 de bucati si se rostogoleste fiecare prin pesmet. Chiflele se asaza intr-o forma de cozonac neunsa, una langa alta si se lasa din nou sa creasca o jumatate de ora. Intre timp, se incalzeste cuptorul. Tava cu chifle se introduce in cuptor si se coc timp de un sfert de ora, pana cand devin aurii. Pesmetul de deasupra le va face crocante si apetisante. Pentru a le pastra proaspete mai mult timp, puneti o radacina de telina in punga cu chifle.

Chifle umplute cu branza

INGREDIENTE: 10 chifle, 200 g amestec de branza de vaci si oi, 75 g unt, 150 g smantana, doua oua.

PREPARARE: Branza de oi se da pe razatoare, apoi se amesteca cu cea de vaci. Cu un cutit se taie capacelul fiecarei chifle si se scobeste miezul. Intr-un vas se amesteca foarte bine branza, miezul chiflelor, 75 g unt, un ou si intreaga cantitate de smantana. Cu aceasta compozitie se umplu chiflele, apoi se acopera cu capacelele si se ung cu oul batut. Se asaza pe o tava si se coc in cuptor, la foc potrivit, aproximativ un sfert de ora.

Chifle umplute cu pate de ficat

INGREDIENTE: 10 chifle, 200 g pate de ficat, 100 g unt, doua oua, o legatura de marar, piper.

PREPARARE: Cu un cutit se taie capacelul fiecarei chifle si se scobeste miezul. Acesta se amesteca cu pateul de ficat, ouale batute (se pastreaza putin ou pentru a unge chiflele deasupra), untul si mararul tocat. Se adauga piper dupa gust. Chiflele se umplu cu aceasta compozitie, se ung deasupra si apoi se coc in cuptor, la foc potrivit. Cand s-au rumenit, se scot din cuptor si se servesc cat sunt calde.
×
Subiecte în articol: cuptor chifle