x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Specific - "Banateanul manca bine"

Specific - "Banateanul manca bine"

de Francisca M. Catana    |    14 Iul 2006   •   00:00
Specific  -  "Banateanul manca bine"

"Banateanul e invatat sa manance bine. La masa lui de pranz supele troneaza aproape in fiecare zi, mai ales atunci cand este sarbatoare. Supa cu zdrente este preferata multora", spune Hajdo Dionisie Ernest, bucatar-sef la un hotel-restaurant din Timisoara.

Bucataria banateana a primit puternice influente unguresti si nemtesti. Supele, paprika si gustul dulce sunt elementele de baza ale gastronomiei din Banat. Nu exista zi in care banateanul sa nu isi alinte papilele cu savoarea unei supe fierbinti. "In Banat, duminica este o zi deosebita. Dar ceea ce o face cu adevarat speciala este o masa de la care se simte mirosul apetisant a unei farfurii aburinde de supa cu zdrente", marturiseste Hajdo Dionisie Ernest. Zdrentele sunt create de ouale batute si adaugate in apa fierbinte a supei. Supele de pasare sau de vita cu taietei sunt de asemenea o traditie in Banat si se servesc cu deosebire la nunti. Banatenii obisnuiesc sa soarba supele foarte zgomotos. "Cand auzi o sorbire puternica, stii ca este un banatean la masa", spune Ernest. Boiaua de ardei sau paprika, cum ii spun banatenii, este de asemenea nelipsita din preparatele lor culinare.

INFLUENTE. Ungurii sunt cei care folosesc foarte mult paprika in mancarurile lor. Tot din traditia ungureasca, Banatul a imprumutat papricasul si gulasul. Papricasul de pui cu cartofi este un preparat culinar excelent, des intalnit pe mesele banatenilor. El se prepara din pui, cartofi, ceapa, ardei gras, verdeata, sare, piper si boia de ardei. Ingredientele care contureaza foarte bine personalitatea bucatariei banatene sunt zaharul si mierea. "Banatenii manca dulce, la ei totul este dulce", spune zambind Ernest. Ei pun zahar si in salata de varza. Hreanul este combinat cu zahar pentru un gust cat mai bun si, la fel, muraturile se pun cu mult zahar. Banatenii stiu sa aprecieze insa si calitatea mancarurilor din celelalte regiuni romanesti. Ei spun ca sarmalute bune ca in Moldova nu se mai fac in alta parte. Au si banatenii insa sarmalele lor, pe care ei le numesc sarme.

SUPA CU ZDRENTE
  • INGREDIENTE: cincizeci de grame de unt, jumatate de kilogram de cartofi, jumatate de kilogram de mazare, o ceapa, o lingura de faina, un ou, o ceasca cu lapte, verdeata si sare.
  • PREPARARE: Se pun intr-o oala untul, cartofii si ceapa, taiate marunt. Se lasa cateva minute la foc. Se toarna un litru si jumatate de apa, apoi mazarea si sarea, se acopera si se lasa la foc mic, doua ore. Intr-o cratita se bat faina si oul cu lapte sau cu apa. Cand supa este fiarta, se toarna cu lingurita zdrente din acest amestec si se lasa sa fiarba in clocot cinci minute. Se presara verdeata tocata si se serveste calda.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie