După ce a aflat secretele gastronomiei italiene de la italieni, Luciano Popa îşi încântă acum clienţii cu preparatele sale. Pastele, fructele de mare, peştele sau îngheţata pregătite după reţete de renume fac deliciul clienţilor, fie ei italieni sau români.
După ce a aflat secretele gastronomiei italiene de la italieni, Luciano Popa îşi încântă acum clienţii cu preparatele sale. Pastele, fructele de mare, peştele sau îngheţata pregătite după reţete de renume fac deliciul clienţilor, fie ei italieni sau români.
Care sunt caracteristicile bucătăriei din Peninsulă? Pentru italieni contează ca mâncarea să fie naturală. Acesta este şi motivul pentru care ei nu fierb legumele de tot. Le lasă “al dente”, astfel încât organismul să preia o bună parte dintre substanţele nutritive. Important este şi gustul. În orice preparat trebuie să se simtă gustul alimentului principal. De exemplu, pizza nu se face ca la noi, cu multe ingrediente pe blat, tocmai pentru a simţi gustul fiecăruia. Şi sosurile au la bază supa ingredientului-suport.
Asemănări şi deosebiri
Prin ce se aseamănă peninsularii de români la capitolul gastronomie? Italienii, ca şi oltenii noştri, ţin foarte mult la tradiţie. Spre exemplu, duminica la prânz este un adevărat ritual. Familia se reuneşte în jurul mesei, iar din meniu nu poate lipsi preparatul pe bază de carne. Aici, la restaurant, încercăm să creăm atmosfera aceea. În fiecare duminică pun la punct un meniu special pentru aceia care vin cu familia să servească prânzul. Printre preparatele pregătite în aceste zile de sărbătoare se află fileul de miel în crustă, dorada în sare, crevetele cu sos de coniac.
Care este mâncarea preferată a italienilor? Peştele şi fructele de mare sunt foarte apreciate la ei. Este şi firesc, întrucât aceste preparate pot fi reinventate mereu. Tot timpul poate fi schimbat ceva, astfel încât gustul să varieze. Cele mai potrivite garnituri pentru peşte şi fructe de mare sunt salatele (spre exemplu, cea de rucola), pastele cu sos (este foarte gustos cel de smântână şi cel de coniac), precum şi preparatele din orez.
Calcan umplut Garibaldi
Ingrediente: un calcan, o franzelă, 500 ml lapte, coniac pentru aromă, sare, piper şi nucşoară după gust; sosul: 50 ml vin, 50 ml ulei măsline, o foaie de dafin, o ceapă, o roşie, zeama de la o lămâie, 150 ml brodo (supă de legume), 50 g apio (tije de ţelină).
Preparare: Se curăţă peştele, iar carnea rezultată se amestecă bine cu pâinea înmuiată în lapte, apoi cu sare, piper, nucşoară şi coniac. Compoziţia se dă prin maşina de tocat, iar cu pasta obţinută se umple peştele. Sosul se obţine prin amestecarea vinului şi uleiului. Se adaugă ceapa tăiată mărunt, roşia dată pe răzătoare, zeama de la lămâie, brodo şi tijele de ţelină mărunţite. Sosul astfel obţinut se pune cu peştele într-o tavă şi se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Se serveşte cu orez şi se ornează cu lămâie, icre şi scoici gratinate.