x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Spectacolul Mării

Spectacolul Mării

de Simona Lazar    |    20 Aug 2009   •   00:00
Spectacolul Mării
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Las în urmă Marea cea Mare (hălăduiesc de ceva vreme pe alte mări ale lumii, unele mai largi decât cea "de-acasă", dar pentru mine tot Marea Neagră rămâne singura cu supranumele acesta) şi pornesc pe şoselele Dobrogei, către Capitală. După prima sută de kilometri simt deja nevoia să opresc, aşa cum o fac beduinii în deşert, la o oază. Şi ştiu şi unde o voi face, la... Făclia (oximoronică alegere!), acolo unde prietenul nostru mai vechi, dr Ioan Puşcă, oenologul, aşteaptă călătorul cu o bardacă de vin bun.

Mă opresc să ne reluăm vorba despre vinurile strămoşeşti, despre Crâmpoşie şi Negru Moale, despre Frâncuşă şi Zghihară... Însă relatarea dialogului pe care l-am avut permiteţi-mi să o amân pentru o ediţie viitoare a Jurnalului de bucătărie (nu prea târziu, ci-n toamna asta ce abia aşteaptă să vină peste noi, cu parfumurile ei de rod copt). Am să vă vorbesc mai degrabă despre delicioasa plăcintă cu brânză pe care am descoperit-o la Casa Vinului dr Puşcă, plăcintă a cărei reţetă m-am şi grăbit să o iau de la bucătăreasa originară dintr-un sat vecin, din Cochirleni.

Dobrogea are tradiţie în coacerea plăcintelor, iar eu sunt gata să adaug pe lista celor mai gustoase reţete şi pe cea creată de Ecaterina Bobârnac. La un kilogram de brânză de vaci, ai nevoie de 250 g de stafide, 10 ouă, 100 g de zahăr. Bineînţeles, nu trebuie să omitem foile de plăcintă, pregătite după reţeta dobrogeană autentică, subţiate cu merdeneaua. Se face o compoziţie din ingredientele de mai sus, se amestecă până se leagă şi devine omogenă. Se întinde compoziţia pe foile de plăcintă, care se rulează. Apoi se unge plăcinta deasupra cu un ou bătut şi se bagă la cuptor.

Reţeta, ne spune vrednica bucătăreasă, "nu are nici un secret; numai la cuptor focul trebuie să fie moale". Ei, şi dacă la plăcinta asta îţi pune dr Puşcă alături şi un pahar rece cu Mustoasă de Măderat, atunci chiar poţi spune că ai avut parte de un popas... divin.

 

Toate pânzele sus!
Nu e o întâmplare că începem acest număr al Jurnalului de bucătărie cu povestea hâtrului bucătar turc de pe goeleta "Speranţa", personaj creat de scriitorul Radu Tudoran. Cu o săptămână în urmă, la Mangalia, în cadrul Târgului Estival de Carte, Jurnalul Naţional a lansat primul volum al romanului "Toate pânzele sus!", prezentând publicului "degustător" de literatură bună atât colecţia "Biblioteca Pentru Toţi", cât şi seria de DVD-uri cu ecranizarea aceluiaşi roman.

Evenimentul este pentru noi pretextul de a pătrunde apoi în universul oamenilor mării şi al oamenilor... ţărmurilor de mare. Şi pentru că portul este un fel de "Star Gate" prin care poţi ajunge oriunde în lume, vom ajunge doar dând câteva file în altă parte a mapamondului, în Orientul exotic şi provocator pentru papilele gustative.

×
Subiecte în articol: reteta de suflet