Febra Halloween-ului duce uneori imaginaţia americanului – chiar şi pe a est-europeanului stabilit în America - în zone ale penibilului. Barbara Rolek, cunoscută pentru cărţile ei culinare şi articolele gastronomice pe care le publică de vreo 10 ani în presa de dincolo de Ocean, recomandă conaţionalilor săi petrecerea Halloweenului în hotelul “Transylvania” (Chicago), unde musai trebuie să deguste “12 feluri româneşti tradiţionale de Halloween”.
Trecem peste faptul că Halloween-ul nu are nici în clin, nici în mânecă cu tradiţia românească. Însă multe dintre felurile recomandate de Barbara Rolek nu fac nici ele parte din gastronomia noastră neaoşă. “Salata de boeuf românească” este una dintre “monstruozităţile” propuse de Rolek, alături de “cordon bleu românesc”, “savarină” şi “clătite”. O scuzăm (pe jumătate), căci a trecut totuşi, în lista asta: mititeii, sarmalele (să nu săriţi cu gura că-s turceşti, când istoricii gastronomiei turceşti recunosc ei înşişi că otomanii au învăţat să facă sarmale de la bizantini!), mămăliga, cozonacul şi salamul de Sibiu, de servit cu ţuică.
În Statele Unite, Barbara Rolek este considerată cea mai mare specialistă în bucătărie est-europeană. Asta i se trage de la faptul că are origini poloneze şi, în dorul bunicilor, s-a hotărât să studieze şi bucătăria jumătăţii de Europă din care au ajuns ai ei în America.
Aşa se face că, acum, Barbara e în măsură să ne mai propună câteva reţete tradiţionale de Halloween, la... popoarele est-europene: piftia de porc, gulaşul unguresc, căsuţe de turtă dulce, sângerete (“Vreau să-ţi beau sângele”, titrează ea povestea acestui ultim fel de mâncare). Oricum, citind cele câteva articole ale sale pe această temă, constaţi că un fir roşu le uneşte: cele mai potrivite mâncăruri, de Halloween, sunt cele originare din estul Europei, pentru că pe-acolo s-a născut Dracula. Fără alte comentarii.
“Vrei să fii nemuritor?”
Cu toate erorile ei, Barbara Rolek ştie mai multe despre bucătăria din fostele ţări comuniste decât alţi bucătari occidentali ignoranţi. Dar nu asta este ceea ce o recomandă. Ea este, alături de William D. Stimack, co-autoare a volumului “Tell Me How Long You Want to Live: And I'll Tell You What to Eat to Get There”, ceea ce ar însemna, într-o traducere liberă: “Spune-mi cât de mult vrei să trăieşti şi eu îţi voi spune ce să mănânci să ajungi la anii ăia”. “Vrei să fii nemuritor? Nimeni nu îţi poate promite asta, însă un specialist în medicină naturistă şi un bucătar-şef te pot ajuta să-ţi faci un plan şi îţi vor da reţetele care ţi-ar putea prelungi viaţa”!
Preocupările Barbarei Rolek pentru alimentaţia sănătoasă nu sunt nicidecum un moft. În 2007, ea a primit un premiu pentru dieta sa ketogenică, folosită în tratamentul epilepsiei la copii. Dietele ketogenice sunt acele regimuri alimentare în care sursa de calorii provine din grăsimi. Consumul de proteine este redus la 1-1,5 grame pe kilogram corp, iar carbohidraţii sunt menţinuţi la minimum (20-40 g pe zi). Această dietă are rezultate precum scăderea în greutate (prin reducerea poftei de mâncare, pntru că grăsimile se digeră greu, iar corpii cetonici acţionează direct asupra centrului foamei), energie şi claritate mintală (pentru că se elimină somnolenţa diurnă şi somnul e mai odihnitor), reduce numărul şi intensitatea episoadelor epileptice, creşte nivelul colesterolului bun (paradoxal!), reduce gradul de steatoză hepatică, are acţiune antitumorală şi efecte asupra unor boli precum Alzheimer şi Parkinson. Totuşi, comunitatea medicală nu a acceptat complet eficienţa acestui tip de dietă.
Citește pe Antena3.ro