x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Strălucire olimpică pentru bucătăria românească

Strălucire olimpică pentru bucătăria românească

de Maria Belu-Burtea    |    05 Noi 2008   •   00:00

Jocurile Olimpice ale Bucătarilor s-au încheiat! Oraşul Erfurt din Germania a fost timp de cinci zile (19-23 octombrie) “capitala” gusturilor rafinate. Bucătari-şefi şi patiseri-şefi din 32 de ţări au luat startul competiţiei care are loc o dată la patru ani. Echipele de seniori şi de juniori ale României s-au întors acasă cu patru medalii de bronz şi cu două diplome.

PARTICIPANŢI
Ca noutate, în acest an a concurat şi o echipă de juniori, care s-a întors cu o medalie de bronz şi o diplomă, i-a avut în componenţă pe Mariana Rusu (căpitan), Dragoş Bercea, Adrian Spătaru, Răzvan Ralea şi Viorica Beşleagă. Echipa de seniori a României – formată din Ştefan Bercea (căpitan), Ioan Florescu, Cornelia Ghişoi, Silvian Scornea, Nicolae Tureanu şi Carmela Dragomir – a adus acasă trei medalii de bronz.

“România a fost la a zecea participare, iar anul acesta a avut două echipe. Una de seniori şi una de juniori. Olimpiada culinară, care are loc o dată la patru ani, este Mecca bucătarilor şi patiserilor din toată lumea. Cele patru medalii câştigate de cele două echipe sunt rezultatul unei munci de echipă şi al unui antrenament susţinut”, ne-a spus Dumitru Burtea preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism şi conducătorul delegaţiei Olimpice a României.

BUCĂTĂRIA ANULUI 2008 – FINEŢE ŞI MIGALĂ
“Scopul acestei competiţii este acela de a scoate bucătarii din mediul lor de lucru şi de a le da ocazia să interacţioneze cu marii maeştrii culinari şi cu tehnologia modernă”, ne-a mai declarat Dumitru Burtea. “Dacă la Olimpiada din 1992 bucătarii români au gătit chifteluţe, cabanos şi ficăţei, deja în 1996 (atunci a fost prima mea participare) am gătit vânat, iar în 2000 am trecut la peşte şi fructe de mare.

În anul 2004 s-a schimbat tematica olimpiadei, s-au introdus preparate finger-food (bucate care se mănâncă cu mâna) şi vegetariene.

În 2008, bucătarii germani au adus bucătăria moleculară”, ne-a spus Ştefan Bercea, căpitanul echipei României. “Tendinţa bucătăriei anului 2008 o reprezintă porţiile mici, preparate cu fineţe şi migală”, a completat reputatul maestru al artei culinare.

PREPARATE
La categoria R, echipa de seniori a pregătit trei feluri de servicii, 110 porţii, la prepararea cărora a participat toată echipa. Acestea au fost: o gustare caldă de peşte – medalion de păstrugă uşor afumată cu ceai verde, file de pangasius cu crustă de pesto, garnitură de tăiţei de casă cu legume şi o garnitură de sos spumat cu şampanie şi icre de Manciuria. Un duet de muşchiuleţ de căprioară cu piept de curcan în mantie de bacon şi crepinete din piept de fazan cu ficat de gâscă, iar garnitura pregătită a fost un ştrudel de dovleac cu ţelină şi chimen şi un sos brun cu aromă de Porto. Desertul a fost compus din mousse de ciocolată şi portocale, cremă de caise cu lichior, o ruladă cu cremă de vanilie, vişine şi ciocolată.

“Pentru mine, Olimpiada bucătarilor este cea mai importantă competiţie de talie mondială, la care am participat pentru a doua oară. Aici se adună cei mai mari bucătari ai planetei, iar acest lucru se întâmplă doar o dată la patru ani”, ne-a spus la întoarcerea acasă Ioan Florescu, unul dintre componenţii echipei de seniori.

“Bucătăria românească este la fel de savuroasă ca orice altă bucătărie a lumii. La Olimpiada care a avut loc în oraşul Erfurt din Germania, preparatele pregătite de noi au fost foarte bine primite de «judecători», pentru că le gătim modern, sunt frumos ornate şi deosebit de gustoase. Spun acest lucru deoarece am vândut toate preparatele pe care le-am pregătit în concurs”
Ioan Florescu, maestru în artă culinară

×