x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Strănepotul dacilor liberi

Strănepotul dacilor liberi

de Tudor Cires    |    Simona Chiriac    |    29 Oct 2008   •   00:00

Miere păstrată în vase de lut ceruite la gură… Pentru că aşa ceva întâlneşti mai rar, îţi doreşti să o încerci. Măcar cu vârful limbii. Este oare mai bună decât cea ambalată în borcane de sticlă? Cu siguranţă îşi păstrează toate calităţile, iar gustul ei rămâne la fel ca pe vremea străbunilor daci, după cum ne-a spus Dinu Onea, de loc din Maramureş. Am putea zice că este un apicultor profesionist, pasiunea pentru albine fiind moştenită din generaţie în generaţie. Mentorul său, bunicul ajuns la venerabila vârstă de 88 de ani, a avut grijă să-şi înveţe nepotul toate tainele meseriei.



Arme de luptă la Posada

“Îndeletnicirea aceasta este tare veche. Dacii erau renumiţi producători de miere şi, poate nu ştiaţi, la Posada, românii s-au apărat cu coşniţele de albine. Vă întrebaţi de ce pun mierea în vase de lut ceruite? Eu am reînviat tradiţia dacică ambalând-o aşa. Se ştie că mierea se păstrează mai bine, este în siguranţă”, ne-a mărturisit tânărul apicultor. Se poate spune că gustul mierii devine cu atât mai bun, mai “autentic”, cu cât aceasta se apropie mai mult de cel al pământului. Vasul de lut, plămădit din humă şi ars în cuptor la foc de lemne, păstrează încă în fiinţa sa “glasul pământului”.

Dinu Onea produce şi miere ecologică, aceasta presupunând că albinele sunt lăsate la cules în zonele nepoluate. În felul acesta, mierea e mai sănătoasă, iar gustul e identic. Se produce însă o cantitate mai mică, pentru că şi cheltuielile sunt mai mari. “Zonele de pastoral sunt cele cu păduri de salcâmi sau de tei, aflate într-o zonă retrasă, fără poluare, la 7 kilometri distanţă de un drum naţional. O albină parcurge între 3 şi 7 kilometri ca să procure nectarul şi de aceea suntem foarte atenţi la ceea ce se află în jur.”

Lingura cu sănătate

Cei doritori să guste o porţie zdravănă de sănătate au de ales între patru sortimente de miere ecologică (salcâm, tei, pădure şi polifloră), precum şi alte sortimente derivate: miere cu polen şi cu propolis în amestec, miere cu polen, miere cu propolis, ceară şi faguri cu miere. În ultima vreme, Dinu Onea a obţinut un atestat şi pentru producerea mierii cu nucă, un aliment preţios pentru cei care ţin cu stricteţe posturile şi au nevoie de un energizant. O băutură cu proprietăţi energizante este şi miedul. “Este destul de simplu de produs. Se amestecă miere, apă, polen şi un pic de propolis, în anumite cantităţi. Se lasă la macerat, după care se poate folosi. Ca să fie ecologic n-ar trebui să intervenim în oprirea fermentului cu substanţe chimice şi de aceea nu pot să-l produc în cantitate mare.”

Pentru că oamenii moderni sunt mereu în căutarea ineditului, Dinu Onea combină mierea cu alte ingrediente, pentru a crea un desert inovator. Fructe confiate de tot felul: alune, seminţe de dovleac, de floarea-soarelui, bucăţele de mere uscate, amestecate cu miere din belşug. “Trebuie să fii inventiv, atâta tot. Acasă pun miere în aproape orice şi încerc în permanenţă să înlocuiesc zahărul. Chiar şi pe aripioarele prăjite pun miere.”

×
Subiecte în articol: miere bucatarie de festival