x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Studenţii gastronomi

Studenţii gastronomi

de Anna Borca    |    03 Sep 2007   •   00:00
Studenţii gastronomi

"Concurs de aranjare pe platouri a unei gustări reci, plecănd de la produsele primite intr-un coş secret" a fost pentru participanţi o adevărată provocare, unde ei şi-au demonstrat inventivitatea şi creativitatea. Â



"Concurs de aranjare pe platouri a unei gustări reci, plecănd de la produsele primite intr-un coş secret" a fost pentru participanţi o adevărată provocare, unde ei şi-au demonstrat inventivitatea şi creativitatea.    Â
Â

Ieri, la Băile Tuşnad şi-a incheiat activitatea Universitatea Economică de Vară, care s-a desfăşurat in perioada 26 august-2 septembrie 2007. Anul acesta, tema aleasă a fost "Ospitalitatea - intre artă şi ştiinţă", care a stărnit interes nu numai studenţilor de la Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Comerţ, specialitatea Turism-Servicii, dar şi celor de la alte facultăţi: Psihologie, Istorie, Drept etc. Fiecare zi a avut o temă, de exemplu: Ziua Artei Culinare, Ziua dedicată cunoaşterii vinului, Internaţionalizarea Ospitalităţii ş.a.


ARTA CULINARĂ.
Ziua Artei Culinare a avut un real succes in răndurile participanţilor. A inceput cu o tabletă despre literatura de specialitate despre gastronomie şi băuturi, susţinută de Ion C. Rogojanu, preşedintele asociaţiei "Ospeţia din Romănia - tradiţie şi evoluţie", după care a urmat Dorina Stănescu, prof. univ. dr la Universitatea Romăno-Americană, cu prelegerea "Arta culinară - intre tradiţie şi modernitate". După masă a fost partea practică, adică un atelier de lucru avănd ca temă "Arhitectura preparatelor culinare. Concurs de aranjare pe platouri a unei gustări reci, plecănd de la produsele primite intr-un coş secret", coordonat de maestrul Dumitru Burtea - preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT), şi Cornelia Ghişoi - maestru in arta culinară. La concurs s-au inscris 13 echipe, formate din căte două persoane. Fiecare a primit căte un "coş secret" şi avea la dispoziţie 45 de minute ca să aranjeze gustarea rece pe un platou. In "coşul secret" se aflau instrumente de lucru: un cuţit, un fund de lemn, un platou şi două perechi de mănuşi de unică folosinţă, şi produse - două roşii, un castravete şi jumătate, o felie de brănză, o bucată de caşcaval, o bucată de şuncă, două feluri de cărnaţi, un pacheţel de piper negru, sos de maioneză şi ketchup. Aş putea spune că a fost cu adevărat un concurs de artă culinară, unde participanţii au arătat că sunt inventivi şi creativi, incepănd de la denumirea platoului şi pănă la aranjarea gustării reci.


Căştigători

Ca la orice concurs, a fost un juriu care a ales căştigătorii. Juriul a fost compus din: Dumitru Burtea, preşedintele ANBCT, Cornelia Ghişoi, maestru in arta culinară, Constantin Strujan, prefectul judeţului Harghita, Ion C. Rogojanu, preşedintele asociaţiei "Ospeţia din Romănia - tradiţie şi evoluţie", Monica Catargiu şi Andrei Palaga, studenţi in anul IV la ASE din Bucureşti, Facultatea de Comerţ. A fost destul de greu să se facă o clasificare, dat fiind faptul că toţi s-au implicat şi au fost cu adevărat creativi. Căştigătorii acestei intreceri au fost: Elena şi Adrian cu platoul "Marţian", locul doi le-a revenit celor două fete Nicolina şi Silvia cu platoul "Farfuria gurmandului", iar locul trei a fost ocupat de Anca şi Cătălin cu platoul "Gustare cu iubire".

×
Subiecte în articol: gastronomie