CATALIN PADURARU - Vinexpert
Foarte importanta este modalitatea de consumare a alcoolului. Consumul de alcool la chefuri (definit ca 5 sau mai multe pahare intr-o perioada scurta de timp) poate implica riscuri serioase. Un studiu recent din Copenhaga, Danemarca, a aratat ca pentru barbatii care beau in medie intre 14 si 21 de pahare pe saptamana, cei care isi distribuie consumul de alcool intre 5 sau 7 zile prezinta mai mult de 50% mai putine riscuri de deces in perioada imediat urmatoare studiului decat
cei care consuma aceeasi cantitate in numai una
sau doua zile (bautorii de week-end). Alte studii prezinta rezultate similare. Mesajul este clar: daca consumi alcool trebuie sa consumi cate putin in fiecare zi; nu trebuie sa consumi tot in week-end.
Desi datele nu sunt inca decisive, studiile recente sugereaza ca este mai sanatos sa consumi vin cu mancare. Aceasta se poate datora faptului ca nivelul de alcool din sange (care este asociat cu betia si cu alte efecte adverse) creste, cand este consumat cu mancare, numai cu jumatate din cantitatea cu care creste atunci cand este consumat fara mancare. Dar aceasta s-ar putea datori si faptului ca vinul are efecte pozitive asupra absorbtiei in corp a antioxidantilor din mancare si ca ajuta organismul sa transforme grasimile mai eficient.
CALITATILE VINULUI. Multe dintre beneficiile pentru sanatate asociate cu consumul moderat de vin se datoreaza in principal alcoolului, care poate fi intalnit in bere, spirtoase, dar si in vin. Totusi, vinul contine polifenol si alte elemente chimice care nu sunt prezente sau cel putin nu in aceeasi concentratie, in alte bauturi alcoolice si unele dintre aceste elemente pot aduce avantaje suplimentare si pot creste protectia impotriva altor riscuri pentru sanatate.
Munca specialistilor implica studierea unor istorii ale sanatatii pentru grupuri mari de oameni cu scopul de a gasi asocieri intre anumite comportamente (precum cele legate de modalitatile de a consuma vin) si anumite efecte asupra sanatatii. Alti cercetatori lucreaza in laborator pentru a descoperi mecanismele chimice si biologice care pot conduce la asemenea efecte asupra sanatatii.
In lumina dovezilor stiintifice din acest moment, se pare ca vinul poate juca un rol important in prevenirea - sau cel putin in reducerea riscului - unei game largi de afectiuni. (Sursa - Dr. Curtis Ellison)
Citește pe Antena3.ro