x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Studiu - Alimente tratate cu raze ionizate

Studiu - Alimente tratate cu raze ionizate

de Francisca M. Catana    |    15 Aug 2006   •   00:00
Studiu - Alimente tratate cu raze ionizate

Eliminarea bacteriilor si parazitilor care cauzeaza diferite maladii omului si animalelor, prelungirea duratei de conservare a alimentelor sau transportarea in siguranta a produselor pe distante lungi sunt cateva dintre beneficiile tehnologiei de iradiere a alimentelor.

Iradierea alimentelor se realizeaza cu ajutorul a trei tehnologii diferite: razele gamma, fasciculele de electroni si razele X. Razele gamma penetreaza alimentele la o adancime de mai multe picioare. Fasciculele de electroni pot penetra alimentele numai la o profunzime de 3 centimetri. Razele X, cea mai noua dintre aceste tehnologii, patrund, asemenea razelor gamma, foarte adanc in alimente.

Nici una dintre aceste metode nu implica radioactivitate. Iradierea se produce in conditii speciale. In urma unor studii intensive s-a ajuns la concluzia ca iradierea nu schimba valorile nutritive ale alimentelor si nu le face periculoase pentru organismul uman. Alimentele tratate cu astfel de raze pot avea un gust usor diferit de cele netratate, asemanatoare laptelui pasteurizat, spre deosebire de cel nepasteurizat. Maladiile care pot fi indepartate cu ajutorul ira-dierii sunt cele produse de bacterii precum salmonela, care provoaca milioane de infectii anual si mii de spitalizari in intreaga lume, sau listeria, prezenta mai ales in carnea cruda sau in produsele pe baza de lapte nepasteurizat.

APLICABILITATE. Iradierea poate fi aplicata pe o varietate de produse precum carnea cruda de vita, de porc sau de pasare, cerealele, fructele de mare, fructele si legumele in general. Iradierea omoara posibilii paraziti ai acestor produse, dar daca alimentele au celule vii, cum sunt cerealele, molustele, crustaceele sau cartofii, sunt omorate si acestea. In acest caz, efectele sunt benefice pentru cartofi, iradierea prelungindu-le durata de conservare si ferindu-le de germinatie. Pentru crustacee insa, iradierea poate duce la diminuarea duratei de conservare, dar si la o usoara slabire a calitatii. In urma iradierii, produsele nu devin radioactive si nici nu isi schimba valorile nutritionale. Iradierea omoara si microbii care cauzeaza deteriorarea rapida a produselor.

De aceea, alimentele iradiate pot fi stocate o perioada mai lunga, facilitand astfel si transportarea lor in siguranta pe distante foarte mari.

EFECTE SECUNDARE. In ceea ce priveste efectele iradierii produselor asupra sanatatii, s-au realizat studii indelungate. S-a constatat astfel ca iradierea nu are nici o consecinta nefasta asupra sanatatii oraganismului uman si nici a celui animal care consuma astfel de alimente tratate. Siguranta alimentelor iradiate a fost aprobata si de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Printre tarile care au adoptat deja aceasta tehnologie de iradiere a produselor se numara si Franta, Olanda, Portugalia, Israel, Rusia sau China. Si in Romania se gasesc alimente tratate cu ajutorul razelor ionizate. In general, oamenii cumpara alimente iradiate.

Daca ei sunt instruiti in prealabil asupra beneficiilor pe care le presupune acest proces, 80% sunt receptivi la consumarea produselor iradiate. Iradierea insa nu trebuie sa inlocuiasca cerintele de igiena necesare la producerea, manipularea, depozitarea sau vanzarea alimentelor. Alimentele trebuie sa fie curate, pentru ca iradierea sa aiba pe deplin succes. Pot exista si efecte nefaste daca iradierea nu se realizeaza conform unor standarde.

TRECUT
"Istoria deparazitarii prin iradiere isi are originile la inceputul secolului al XX-lea. Hunter (1912) a fost primul entomolog care a aplicat studiile despre radiatie asupra orezului" - Iradierea alimentelor, de Ricardo A. Molins

SIMBOLUL MONDIAL
Din 1986, toate produsele iradiate trebuie sa poarte simbolul international, numit radura. Acest logo are forma unei flori si este acceptat pe plan mondial. Pe pachetele alimentelor tratate cu raze ionizate poate exista si marcatia "iradiat pentru distrugerea microbilor nocivi". In Romania, Ministerul Sanatatii, in conformitate cu normativul din noiembrie 2001, privind iradierea produselor alimentare, este obligat sa emita si sa actualizeze lista produselor iradiate. Etichetele alimentelor iradiate trebuie sa contina mentiunea "iradiat" sau "tratat cu radiatii ionizate".
×