În cea de-a doua zi de joi de după Rusalii, numită Joia Verde, este interzis cu totul a lucra. Cei mai mulţi cred că li se vor înverzi în cale cărările şi nu vor mai vedea pe unde să umble. Alţii spun că li se vor împietri încheieturile şi cu greu o vor mai scoate la capăt.
În acelaşi timp însă, întotdeauna în Joia Verde, numită şi Joia Mânioasă, începe Sfântul Ilie să împartă grindină după cât de "ascultător" a fost fiecare gospodar. "În această zi se împarte piatra cu baniţa."Dacă este peste măsură de cald afară şi se cere a chema ploaia, copiii şi tinerii se adună într-un loc şi se udă unii pe alţii cu apă. Şi nu de puţine ori, norii s-au luat la sfadă la puţin timp după această petrecere văratică. Gospodinele însă merg să facă pâine din orzul de-abia secerat, pâine pe care o împart bucată cu bucată, împreună cu ceapă verde, tuturor membrilor familiei.
CÂTE DOI LA CIREŞE
Căpşunele şi cireşele sunt cele mai aşteptate fructe. Zâmbind câte două pe crenguţă, cireşele sunt vânate de copii, sunt culese cu grijă de gopodari pentru a fi date de pomană sau sunt puse la conservat pentru la iarnă.
Printre sfaturile gospodăreşti de iunie pe care le dau bătrânii se numără semănarea conopidei, a ridichilor şi a guliilor, dar şi altoirea copacilor care vor da rod. Păstorii pornesc cu oile către culmea muntelui, la loc cu răcoare, pentru ca animalele să nu se îmbolnăvească şi să fie necesar a le obloji. "Când e zăduf, scuteşte vitele, adăpostindu-le la umbră. Oculează pădureţii mai bine după ploaie şi cu deosebire seara şi dimineaţa. (...) Sapă viile a doua oară înainte ori după înflorire.
De umblă furnicile la coşniţe, închide-le calea, ungând cu petroleu scândura pe unde se urcă." ("Calendarul săteanului pe anul comun 1918")
DESPRE VREME
Predicţiile despre vreme spun că este bine a nu cădea ploaie prea mare în iunie, căci astfel se vor face strugurii şi vinul cel bun de pus în cramă. Dacă se văd prin copaci omizi, apoi e semn că se va face grâul mare. "Dacă plouă în iunie va fi grâu, dar nu va fi mălai."
Cremă de lapte şi cireşe
Ingrediente: 250 ml lapte dulce, 250 ml smântână dulce, 300 g cireşe, 90 g zahăr tos, două pliculeţe zahăr vanilinat, 5 g gelatină, 200 ml frişcă, o jumătate de linguriţă cu scorţişoară, o floare de cuişoare, un sfert de linguriţă cu sare, o linguriţă cu mentă tocată.
Preparare: Gelatina se pune la înmuiat în puţin lapte rece, apoi se dizolvă la bain-marie. Separat se fierbe laptele dulce rămas cu smântâna dulce, sarea şi zahărul tos. Când a dat în fiert se adaugă gelatina dizolvată, se ia de pe foc şi se amestecă. Cireşele se spală, se curăţă de sâmburi, se pun într-un bol şi se pasează. Piureul obţinut se toarnă peste ingredientele din oală, se adaugă scorţişoara, zahărul vanilinat, menta tocată şi floarea de cuişore pisată. Se amestecă bine, se toarnă în boluri şi se lasă la răcit. Când s-a răcit complet se introduce la rece minimum o oră, se decorează cu frişcă şi se serveşte.
● Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel