x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Supa-medicament

Supa-medicament

de Cristina Andreea Catana    |    04 Iul 2005   •   00:00
Supa-medicament

Oamenii consuma supa din cele mai vechi timpuri, dar francezii sunt cei care au dezvoltat si modernizat preparatul.

Majoritatea istoricilor care studiaza istoria gastronomiei sunt de parere ca istoria supei este la fel de veche precum este si gatitul. Combinarea diverselor ingrediente intr-un bol care sa aiba ca rezultat un preparat cu valoare nutritiva mare si cu aroma deosebita era inevitabila, avand in vedere dezvoltarea societatii. Supa a fost o alegere potrivita atat pentru nomazi, cat si pentru cei care se stabilisera deja pe anumite teritorii ale planetei, pentru cei bogati, dar si pentru saraci, pentu bolnavi sau sanatosi. Numai ca fiecare a ales sa pregateasca supa in felul lui, in functie de ingredientele pe care le gasea pe pamantul din jurul caminului.

MEDICAMENT. Pentru ca sunt foarte usor de digerat, supele erau prescrise persoanelor in convalescenta inca din antichitate. Industria restaurantelor se bazeaza pe acest preparat. Primele localuri deschise in Paris in secolul al XVIII-lea au servit la inceput supe. De aceea, majoritatea preparatelor pe care noi le consumam astazi sunt inventate de bucatarii francezi.

Noile descoperiri ale stiintei au facut ca supa sa nu mai fie doar un preparat gatit acasa sau la restaurant. Acum o putem gasi la plic (din legume deshidratate), la conserva . Supa "la pachet" a fost alimentul de baza al celor plecati sa caute bogatii pe continentul american. Nu era nevoie decat de un ibric de apa fiarta si supa era gata preparata. Si tot stiinta a facut ca valoarea nutritiva a supei sa poata fi modificata in functie de necesitatile consumatorului: fara grasimi, cu mai multe proteine, cu sau fara sare.

CERCETARE. In lucrarea "Hrana in Antichitate de la A la Z", Andrew Dalby spune "Supele… Aceasta categorie include preparate lichide pentru bolnavi la pat. In aceste supe se pot pune si ierburi medicinale, mai ales daca acestea fac parte dintr-un tratament prescris de medic." Alti cercetatori considera ca exista supele moderne - de dupa secolul al XIX-lea, si cele de dinainte de aceasta perioada care "erau o masa in sine si contineau in afara de lichidul in sine o multime de legume, o mare varietate de carne. Astazi a mai ramas din ea doar lichidul, iar cantitatea de legume si carne s-a micsorat considerabil", se mentioneaza in "Ghidul complet al bucatariei moderne", A. Escoffier.

×
Subiecte în articol: gastronomie