Originar din Turcia, iaurtul este apreciat pentru calităţile sale nutritive. Este un aliment uşor digerabil, care poate fi consumat ca atare sau in combinaţie cu alte măncăruri. Datorită faptului că iaurtul conţine aminoacidul numit tirozină, specialiştii in nutriţie au ajuns la concluzia că o zi grea, mai ales in cazul celor care depun efort intelectual, este mai uşor de suportat dacă se consumă cel puţin un pahar cu iaurt. Considerat un "super-lapte", util pentru toate vărstele şi pentru toate tipurile de activităţi profesionale, este de asemenea un adjuvant in lupta cu o serie de boli, dar şi cu problemele generate de caniculă.
REŢETE. La prepararea iaurtului de casă se poate folosi lapte de vacă, oaie sau bivoliţă. Iată două reţete care vă pot fi de folos mai ales pentru zilele calde de vară.
Pentru a transforma in iaurt un litru de lapte, aveţi nevoie şi de două linguri de iaurt sau de smăntănă acră, intrucăt iaurtul şi smăntăna conţin fermenţii necesari. Laptele il puneţi la fiert intr-o cratiţă, apoi il lăsaţi la răcit. Cănd ajunge să fie doar călduţ, veţi adăuga iaurtul (smăntănă, după caz), amestecănd mereu. Laptele astfel preparat se văntură de mai multe ori dintr-un vas intr-altul. Este de preferat să folosiţi vase de lut. Se toarnă apoi in vase mai mici (pentru o porţie sau două), care pot fi borcane, ceşti, ulcele sau chiar pahare. Se acoperă fiecare vas cu un tifon curat pus in două sau cu o ţesătură de in şi se aşază la prins la loc rece.
O a doua reţetă pe care v-o propunem presupune să utilizaţi o jumătate de litru de lapte crud, o jumătate de lapte fiert şi două linguri de iaurt sau smăntănă. Peste laptele crud, aşezat intr-un vas mai mare, se toarnă laptele fiert (care trebuie să fie clocotit). Se amestecă bine cu o lingură de lemn, după care se lasă să se răcorească. Atunci cănd este călduţ, se adaugă in el iaurtul sau smăntăna, se amestecă, se toarnă in vase mai mici, care se leagă la gură ca-n reţeta precedentă, doar că de data aceasta se lasă la prins intr-un loc călduţ şi abia a doua zi se dă la rece.
SUGESTII. Iaurtul se poate consuma fie ca atare, fie subţiat cu apă (devenind o băutură uşoară pentru zilele caniculare), fie indulcit cu zahăr sau miere şi sifonat cu apă minerală (o băutură răcoritoare dulce), fie asociat cu diferite dulceţuri, ca o gustare intre mese sau ca desert.
Calităţi
Consumul zilnic de iaurt este important, deoarece acest aliment este activ in protejarea sau vindecarea organismului de mai multe afecţiuni. Datorită faptului că stimulează celulele umane să producă mai mult interferon, el ajută la lupta dusă de organism impotriva infecţiilor. Este un fel de antibiotic, oferind protecţie impotriva invadatorilor bacteriali de genul salmonella (care apar mai des vara) şi reduce cantitatea de substanţe cu potenţial cancerigen produse de bacteriile intestinale.Plăcintă
Ingrediente: 600 g iaurt, 200 g zahăr, 1 kg foi de plăcintă, 6 ouă, 4 linguriţe ulei, zahăr vanilinat, sare.Preparare: Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, iar albuşurile se bat spumă cu un vărf de cuţit de sare. Se incorporează uşor gălbenuşurile in albuş, apoi se amestecă bine cu iaurtul. Se aşază două foi de plăcintă (pensulate cu ulei intre ele) intr-o tavă unsă cu ulei şi apoi se pune din amestecul cu iaurt. Se aşază alte două foi de plăcintă (procedăndu-se ca mai sus) şi se aşază din nou umplutură.
Se continuă această alternare pănă cănd se termină şi foaia, şi compoziţia. Se unge deasupra ultimul rănd de foi cu ulei şi se pune in cuptorul incins in prealabil, lăsăndu-se timp de 30 de minute să se coacă. După ce se scoate plăcinta din cuptor, se acoperă căteva minute cu un şervet curat şi se lasă puţin să se aburească pentru a se putea tăia uşor. Se poate servi alături de lapte dulce, lapte bătut, iaurt.