x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tot ce trebuie să știi despre sushi, preparatul japonez vedetă

Tot ce trebuie să știi despre sushi, preparatul japonez vedetă

de Andreea Tiron    |    16 Mar 2024   •   08:20
Tot ce trebuie să știi despre sushi, preparatul japonez vedetă
Sursa foto: Hepta

O vacanță exotică sau pur și simplu o ieșire în oraș, la restaurant, v-ar putea aduce în fața unui meniu cu sushi sau poate chiar a unui restaurant dedicat acestui fel de a mânca alimentele. Pentru că sushi nu este un singur preparat. Așadar ce anume este sushi și ce conține?

Multă vreme, sushi a fost considerat un tip de meniu exotic și pentru unii chiar înfricoșător, mai ales pentru că presupune de cele mai multe ori carne crudă, de pește sau fructe de mare, mai ales. Și despre ambele știm foarte bine că dacă nu sunt foarte proaspete, pot crea probleme alimentare serioase, chiar intoxicații grave.

Așadar, mare atenție unde alegeți să mâncați sushi, iar dacă vreți să preparați acasă, ar trebui să știți exact când a fost recoltat peștele sau de unde provin fructele de mare. Este exclus să preparați sushi cu produse congelate, indiferent cine ce vă spune, pentru siguranța voastră.

Așadar, ce este Sushi?

Deși s-ar putea să asociați automat cuvântul sushi cu peștele crud, de fapt, orezul este cel mai important ingredient. Cuvântul „sushi” se referă la aroma acidulată a orezului cu oțet. Indiferent de toppinguri sau umpluturi, sushi include întotdeauna orez.

Orezul pentru sushi este atât de important, încât bucătarii de sushi din Japonia urmează ani de pregătire doar pentru a învăța cum să-l gătească corect înainte de a începe vreodată să manipuleze orice pește sau fructe de mare.

Orezul folosit este cu bob mediu, preparat cu oțet și alte condimente, cum ar fi sare și chiar zahăr. Varietatea obișnuită este Japonica; în special, soiul Koshihikari. Este diferit nu doar prin forma sa rotunjită, ci și prin cantitatea mai mare de amidon pe care o conține și îl face mai lipicios, pentru a putea sta în forma aleasă, în rulourile cu pește și fructe de mare.

Ce conține sushi

  • Cel mai des este preparat cu fructe de mare, precum calmar, anghilă, buri sau hamachi, somon, ton sau un fel de carne de crab. 
  • Există și multe tipuri de sushi pe bază de vegetale, inclusiv fructe. 
  • Este adesea servit cu ghimbir murat (gari), wasabi și sos de soia
  • Wasabi este un sos verde-fistic, iute, pe care mulți îl asociază la gust cu hreanul, dar este mult mai pronunțat gustul și chiar mult mai iute.
  • Sosul de soia este destul de sărat, mai ales pentru europeni, obținut în mod tradițional prin fermentarea boabelor de soia și a grâului. Cel autentic conține doar 4 ingrediente: boabe de soia, grâu, sare și agenți de fermentare (mucegai sau drojdie).
  • Un fel de ridiche, Daikon, crudă sau murată (takuan) este o garnitură populară pentru sushi

Tipuri de sushi

  • Nigiri este o gălușcă ovală din orez îmbrăcată într-o felie de pește sau fructe de mare. Peștele sau fructele de mare sunt de obicei crude, dar uneori sunt fermentate și ocazional, dacă e vorba de anghilă sau creveți, sunt gătite. Orezul este modelat manual, iar peștele sau alt topping presat manual deasupra orezului. Uneori, are și un strop de wasabi între pește și orez. De obicei se mănâncă cu mâna, nu cu bețișoare. În sosul de soia se rostogolește pe partea cu carnea, de obicei, nu cu orezul, care ar absorbi foarte mult sos.
  • Maki sushi este cel rulat într-o foaie de alge numită nori, dar aici sunt mai multe subtipuri. Maki-zushi sunt cilindrice, cu foaia de nori rulată ca o sarma în jurul orezului și umpluturii, care poate include pește crud, crustacee gătite, legume și chiar cremă de brânză. Cilindrul este apoi tăiat pe secțiuni de dimensiunea unei mușcături. La ura-maki, orezul este pe exterior, iar algele și umpluturile sunt pe interior. La fel ca nigiri, maki este, de asemenea, cel mai bine consumat manual. Temaki sunt rulourile în formă de con, ca un cornet de înghețată ce conține orez și umplutura de pește, fructe de mare sau legume aleasă. Gunkanmaki sunt tot rulouri învelite de nori, dar umplutura este numai de orez, iar peștele sau legumele alese sunt puse deasupra, ca un capac pe bucățile așezate cum ar veni în picioare.

Cu siguranță acestea nu sunt singurele feluri de sushi, sunt principalele tipuri și mai ales cele întâlnite în Japonia. Există varietăți de sushi în întreaga Asia, dar există și rețete adaptate pentru Statele Unite, Canada, Europa. Fiecare chef le-a potrivit pentru gustul locului, am putea spune.

În loc de încheiere

Ce trebuie subliniat în loc de concluzie este că se poate numi sushi orice preparat realizat cu orez sushi, în forme mici, combinat cu fructe de mare, pește, legume și chiar fructe, gătite sau crude, învelite mai mult sau mai puțin în algele numite nori, servite pe platouri cu sos de soia lângă, și pastă wasabi și ghimbir murat. Dacă sunt întrunite toate aceste condiții, în fața voastră ar putea fi un meniu sushi!Sushi este uneori confundat cu sashimi, un fel de mâncare care constă din pește crud feliat subțire sau ocazional carne, fără orez, însă. Cuvântul sashimi, care se traduce aproximativ prin „carne străpunsă” sau „corp străpuns”, se referă la felii de pește crud, asezonate cu sos de soia, wasabi, miso sau ghimbir. Este doar pește crud cu condimente și poate un sos în care să fie înmuiate. Și, spre deosebire de sushi, care este menit să fie mâncat manual, sashimi este mâncat cu bețisoare.

×
Subiecte în articol: sushi nigiri maki orez