x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar TÂRG / Mâncăruri regeşti pentru inimi boiereşti

TÂRG / Mâncăruri regeşti pentru inimi boiereşti

17 Noi 2008   •   00:00

Pentru trei zile consecutiv, la acest sfârşit de săptămână, orice călător sau clujean putea străbate simplu şi fascinant un traseu culinar.




"Volaille" ori prăjitură cu jumări vine de Saint Pourcain sau aromatul Otello cel cu rubine aromate şi iuţi ca sufletul latinizat al unui maur neîmpăcat cu soarta, miere cu nuci, eterna silvoiză, doar că de astă-dată certificată, şi pâine de Harghita ori melci de Teliu sau parmiggiano, toate s-au adunat la târgul de bucate şi produse tradiţionale şi ecologice de la Cluj.

Târgul a fost organizat de Centrul Cultural Francez în colaborare cu  Universitatea de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, Centrul Cultural Italian şi administraţiile locale ale regiunilor Parma din Italia şi Vichy, Franţa. Lor li s-au alăturat şi asociaţiile de profil din ţară şi peste 35 de producători români.

Totul a început cu o temerară şi inovativă premieră: expoziţia de artă "Vii şi vinuri" combinată cu degustări de bucate specifice burboneze şi vinuri pe măsură din aceeaşi arie geografică. Peste 35 de ar­tişti francezi prezenţi cu lucrările lor adu­se la Cluj din muzee pariziene şi din co­lecţii elveţiene, reprezentanţi ai cu­ren­te­lor de artă brută şi singulară, toţi reu­niţi sub inspiraţia unei muze neo­biş­nuite, Bachus. "E un melanj unic între artă şi tradiţie culinară, însă un melanj pe care o să doresc să-l continuu în toată ţara", a explicat Laurenţiu Dimişcă, doctorand în artă plastică şi ambientală la Cluj. Şi totul s-a potrivit de minune. Ideile sale şi ini­ţiativa instituţiilor mai sus-menţionate au concurat la definirea unui weekend neobişnuit pentru clujeni, dar căruia i-au prins rapid gustul.

ETERNA JUMARĂ, LAITMOTIV DE TÂRG
Şi da, de jumări m-am izbit pe mesele tuturor expozanţilor, indiferent cărei naţii i-au aparţinut. Francezii au ascuns-o într-o prăjitură. Italienii au lăsat-o la vedere, îmbogăţită cu mirodenii şi parcă trasă prin biscuiţi ca să fie numai bună, crocantă şi mai puţin grasă. Lângă ea, tronau bucăţi de prosciutto, mortadella, parmiggiano, salamuri de Felino şi vin produs pe tărâmul lui Verdi, premiat şi răspremiat, cu gust de must şi înşelător ca ochii de cadână pusă pe şotii.

LA MASA ROMÂNILOR
"Recunosc că pentru mine bucătăria românească e o surpriză. Sunt pentru prima oară aici şi am avut ocazia să încerc deja câteva meniuri pe bază de carne. Niciodată nu m-aş fi gândit la o combinaţie atât de interesantă între di­feritele tipuri de carne cum am găsit în farfuria mea ieri seară, de pildă, într-un restaurant tipic românesc. Foarte gustos, inovativ şi în egală măsură consistent", a precizat Jean Pierre Besson, preşedintele Comitetului Departamental al Promovării Agricole şi Agroalimentare din Allier, Vichy. El ne recomandă pateul de cartofi şi "vollaile", o prăjitură de jumări ce nu lipseşte niciodată de pe mesele burbonezilor.

×
Subiecte în articol: gastronomie