Le numim betigase chinezesti, insa ele sunt "furculita" de care se folosesc mai multe popoare asiatice. Japonia, Coreea, Vietnam, Thailanda sunt celelalte state in care se mananca putin gratie "tacamurilor".
|
UTIL. Betigasele inlocuiesc si furculita, si cutitul
|
Alte materiale utilizate sunt lemnul, bambusul, coralul, jadul, aurul, osul si, mai nou, plasticul. Traditia cere ca betigasele sa fie tinute doar in mana dreapta, chiar si de stangaci. Pentru a reusi sa mananci cu ele, se cere un pic de maiestrie, perseverenta si rabdare.
Cu ceva exercitiu, aceste doua betigase vor functiona ca si o penseta.
ORIGINI. Se crede ca betigasele au aparut cu aproximativ 5.000 de ani in urma, in China. La inceput, ele erau folosite pentru a infige carnea si a o intoarce de pe o parte pe alta.
Pentru a economisi foc, chinezii taiau carnea bucati mici, de aceea nu a mai fost nevoie de cutit la masa, iar betigasele au ramas singurele tacamuri utilizate. Deja in anul 500 era noastra, betigasele devenisera instrumentul cu ajutorul caruia mancau vietnamezii, japonezii, coreenii.
VARIETATE. Exista diferite tipuri de "furculite asiatice". Cele chinezesti sunt de aproximativ 25 cm, sunt facute din lemn si au un capat subtire si rotund. Cele japoneze au aproximativ 20 cm lungime, iar capatul este ascutit. Betigasele coreene sunt de lungime medie si sunt facute din inox sau lemn. In sfarsit, cele vietnameze sunt lungi, capatul este tesit si sunt din masa plastica sau lemn.
Citește pe Antena3.ro
Chinezii au cateva superstitii legate de acest tacam. Daca langa farfuria ta e un singur betigas inseamna ca vei pierde trenul, avionul sau corabia la prima calatorie pe care o vei efectua. Daca scapi betigasul din mana inseamna ca vei avea ghinion in acea zi.
MANIERE LA O MASA CHINEZEASCA
| ||
|