x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tacamul care cere rabdare

Tacamul care cere rabdare

23 Mai 2005   •   00:00

Le numim betigase chinezesti, insa ele sunt "furculita" de care se folosesc mai multe popoare asiatice. Japonia, Coreea, Vietnam, Thailanda sunt celelalte state in care se mananca putin gratie "tacamurilor".

  • de VERONICA GUZUN
  • UTIL. Betigasele inlocuiesc si furculita, si cutitul
    Pe parcursul timpului, betigasele erau facute din diferite materiale. La curtile regale erau din argint, pentru ca acestea se innegreau cand intrau in contact cu alimentele otravite.

    Alte materiale utilizate sunt lemnul, bambusul, coralul, jadul, aurul, osul si, mai nou, plasticul. Traditia cere ca betigasele sa fie tinute doar in mana dreapta, chiar si de stangaci. Pentru a reusi sa mananci cu ele, se cere un pic de maiestrie, perseverenta si rabdare.
    Cu ceva exercitiu, aceste doua betigase vor functiona ca si o penseta.

    ORIGINI. Se crede ca betigasele au aparut cu aproximativ 5.000 de ani in urma, in China. La inceput, ele erau folosite pentru a infige carnea si a o intoarce de pe o parte pe alta.

    Pentru a economisi foc, chinezii taiau carnea bucati mici, de aceea nu a mai fost nevoie de cutit la masa, iar betigasele au ramas singurele tacamuri utilizate. Deja in anul 500 era noastra, betigasele devenisera instrumentul cu ajutorul caruia mancau vietnamezii, japonezii, coreenii.

    VARIETATE. Exista diferite tipuri de "furculite asiatice". Cele chinezesti sunt de aproximativ 25 cm, sunt facute din lemn si au un capat subtire si rotund. Cele japoneze au aproximativ 20 cm lungime, iar capatul este ascutit. Betigasele coreene sunt de lungime medie si sunt facute din inox sau lemn. In sfarsit, cele vietnameze sunt lungi, capatul este tesit si sunt din masa plastica sau lemn.

    ETICHETA. Cand folositi betigase, podul palmei trebuie sa fie in sus. Daca se vede palma, chinezii va vor considera lipsit de rafinament. O alta regula de care trebuie sa tineti cont este ca betigasele nu trebuie tinute pe masa in timp ce luati o pauza.

    De asemenea, ele nu se infig in bolul cu orez, pentru ca acest gest face parte din riturile funerare in cultura chineza si cea japoneza. Spre deosebire de celelalte culturi, coreenii nu folosesc betigasele la orez si la supa. In Asia, tinerii casatoriti primesc betigase de lemn ca si cadou de nunta.

    Chinezii au cateva superstitii legate de acest tacam. Daca langa farfuria ta e un singur betigas inseamna ca vei pierde trenul, avionul sau corabia la prima calatorie pe care o vei efectua. Daca scapi betigasul din mana inseamna ca vei avea ghinion in acea zi.

    MANIERE LA O MASA CHINEZEASCA
    MAIESTRIE. E dificil sa inveti sa mananci cu betigase
    Cand ati terminat de mancat cu betigasele de lemn, se recomanda sa le puneti inapoi in punga din care le-ati luat. Capetele betigaselor trebuie sa ramana afara, sa se vada ca au fost utilizate, iar punga se va indoi pe jumatate. In timp ce luati masa, se recomanda sa nu gesticulati cu ajutorul acestor instrumente, riscati sa intepati pe cineva si sa fiti considerat incult.
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie betigasele