x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tara carnivorilor

Tara carnivorilor

de Cristina Andreea Catana    |    16 Aug 2005   •   00:00
Tara carnivorilor

Nici un argentinian nu te va refuza daca ii oferi o bucata de carne bine facuta pe gratar. In schimb, daca el iti ofera o bombilla cu mate si nu accepti, ii vei aduce o grava ofensa.

Gastronomia argentiniana, asa cum o cunoastem noi astazi, isi are radacinile in cea spaniola, insa nu trebuie uitate iar influentele bucatariei indienilor din Anzi. De la cei dintai au preluat tehnicile de preparare a mancarurilor, de la bastinasi ingredientele. Acest melanj a fost influentat si de puternica migratie catre Argentina a italienilor la sfarsitul anilor 1800 si a germanilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

FRIPTURA. Daca este sa alcatuim un top al celor mai iubite preparate argentiniene, friptura ar ocupa de departe locul intai. "Churrasco Argentino" este preparatul specific al Argentinei, cunoscut si sub denumirea de "Gaucho". Daca o comandati la restaurant, aceasta bucata de carne imensa pregatita pe gratar va va fi servita la masa sfaraind. Un alt fel de mancare traditional este "carbonada" - o tocanita din carne de vita, porumb dulce, dovleac, piersici, rosii si cartofi. Specific fripturilor argentiniene este faptul ca sunt intotdeauna bine facute si sunt preparate de obicei pe gratar. La felul intai, argentinienii consuma in majoritatea cazurilor carne, peste care adauga sosul lor national, Chimichurri, preparat din usturoi, ulei si patrunjel. Pe locul doi in topul preferintelor argentinienilor se afla pastele. Aceasta este mostenirea pe care le-au lasat-o italienii. Gnocci sunt specifice pentru Argentina.

DULCE. Deserturile pot fi considerate adevarate tratamente regale. "Dulce de leche" - o crema din lapte, zahar si vanilie fierte pana devin un sos caramelizat. Acesta se serveste pe tot cuprinsul tarii, in pahare de sticla foarte mari, care aduc cu forma unui borcan. "Churros" (gogosi umplute cu dulce de leche), alfajores (prajiturele umplute cu dulce de leche si imbracate in ciocolata) sunt doar cateva dintre dulciurile cu care se pot lauda bucatarii argentinieni.

Cea mai populara bautura printre argentinieni este mate. Se serveste dintr-o cana din metal, prevazuta cu un pai-bombilla. Aceasta este plina cu frunze de mate si apa fiarta. A oferi cuiva un mate este sinonim cu a fi sociabil. Refuzul te transforma intr-un om nepoliticos. Obiceiul de a bea mate isi are radacinile in cultura indienilor din Muntii Anzi, care credeau ca este o bautura energizanta, ce ajuta la pastrarea unei sanatati de fier. Traditia s-a inradacinat atat de mult, incat imaginea unui argentinian cu bombilla dupa el nu reprezinta nimic neobisnuit.

Atunci cand ies sa manance in oras, argentinienii o fac mai mult pentru a discuta. De aceea este foarte greu sa gasesti un loc linistit unde sa poti servi masa. Peste tot in jur vei vedea oameni gesticuland, expunandu-si ideile. De obicei, cina nu se serveste inainte de ora 21:00, chiar si in timpul saptamanii.

PANADA
Ingrediente: 1 kg carne de vita, 6 linguri cu ulei, 8 cepe, 5 catei cu usturoi, doua linguri cu malai, o lingura cu boia dulce, 250 g fileuri de peste, sare, piper dupa gust

Preparare: Carnea se taie in bucati mici, apoi se pune la rumenit in ulei impreuna cu ceapa tocata si usturoiul pisat. Se pun sarea si piperul, presarandu-se apoi boiaua si malaiul. Se acopera totul cu apa si se asaza deasupra fileurile de peste. Se lasa sa fiarba bine. Cand este gata, se ia de pe foc si se lasa la racit. Toata aceasta compozitie se da prin masina de tocat. Se poate servi cu salata verde. In cazul in care doriti, puteti incalzi panada.
×
Subiecte în articol: gastronomie