Dacă are cineva curiozitatea să "disece" numele acestui ţinut fascinant – Thailanda – va găsi "ascunsă" în el întreaga filosofie a locurilor şi a oamenilor săi.
Dacă are cineva curiozitatea să "disece" numele acestui ţinut fascinant – Thailanda – va găsi "ascunsă" în el întreaga filosofie a locurilor şi a oamenilor săi. Thailanda este "Ţara Libertăţii" într-un sens mai profund decît oricare alt tărîm al lumii. La o analiză pur lingvistică, însă, vom observa, asemeni celor mai mulţi specialişti, că "thai" derivă dintr-un cuvînt din limba localnicilor, al cărui sens este: "liber". Iar cuvîntul cu pricina (dacă încă nu v-aţi dat seama) este: "tai". Însă şi o etimologie atît de frumoasă (şi veridică) are contestatarii săi. Există alţi lingvişti care susţin că prin cuvîntul "tai" se înţelege pur şi simplu: "persoane" sau "oameni" şi îşi susţin opinia prin faptul că în zonele rurale "oamenii" nu sînt numiţi "khon" (ca în mai toată Thailanda), ci… "tai". Şi-atunci, înseamnă că locul despre care vorbim s-ar traduce: "Ţara Oamenilor". Oricare ar fi pînă la urmă rezultatul disputei dintre lingvişti, Thailanda are un supranume: "Ţara Zîmbetului". Iar cei care ştiu puţină istorie a Orientului îşi vor aminti şi mai vechiul ei nume: Siam.
Combinaţii gustoase Să vedem însă ce alt "supranume" ar merita Thailanda? Oricine a gustat măcar o farfurie cu bucate thailandeze va fi de acord că este, în egală măsură: "Ţara Savorilor" şi "Ţara Aromelor".
Excelenţa Sa Rushda Thavaravej, Ambasadorul Regatului Thailandei ne poate spune cel mai bine de ce aceste apelative i se potrivesc acestei ţări. "Mîncarea este una dintre mărcile cele mai pregnante ale identităţii thailandeze. Ea reflectă modul de viaţă al thailandezului şi înmănunchează toate gusturile sale: de la mîncărurile pe bază de carne la dulciuri. Thailanda este bogată în produse
vegetale, cereale, seminţe, iar populaţia e în măsură să creeze, pe baza acestora, mîncăruri deosebite. Astfel, mîncarea thailandeză devine o mîncare sănătoasă". Pe Excelenţa Sa am întîlnit-o la cursurile de iniţiere în bucătăria thailandeză de la Bucureşti – "Thai Cooking Class" – arătînd mult interes felului în care bucătarii români au agreat gastronomia ţării sale. Am întrebat-o dacă în Thailanda există diferenţe între masa oamenilor din popor şi cea a membrilor familiei regale…? "Este greu de spus, pentru că există multe mîncăruri, în special salate picante, care fac parte atît din meniul oamenilor simpli, cît şi din cel al prinţeselor. Salata de papaya este originară din nord-estul Thailandei. Aceasta se face cu carne de pasăre fiartă şi cu orez. Există, de asemenea, o supă numită «Tom Yum Kung», care este foarte cunoscută, chiar şi în România. E una dintre cele mai populare mîncăruri".
Fructele de mare sînt iarăşi o permanenţă în bucătăria thailandeză. Şi asta nu este de mirare, ţara avînd o mie de kilometri de litoral, deci şi multe fructe de mare, în special scoici, crabi… Există, de asemenea, multe specii de peşte, de apă sărată, dar şi de apă dulce. "Mîncărurile pe baza acestor vietăţi sînt diferite şi foarte gustoase", ne spune Excelenţa Sa Rushda Thavaravej, care ne declară apoi: "Nu sînt foarte talentată în bucătărie, dar încerc să gătesc pe gustul meu şi al oaspeţilor mei. Am fost în Marea Britanie şi acolo am învăţat cîte ceva despre arta culinară. Mîncarea mea thailandeză preferată este carnea de pasăre fiartă, cu orez".
Cît despre mîncarea românească, ne spune: "Cred că românii au o bucătărie extraordinară. Îmi plac combinaţiile, care sînt foarte gustoase. Mie îmi plac cel mai mult sarmalele. De asemenea, supele, salatele – mai ales cele care seamănă cu «Tom Yum Kung». Pentru mine, elementul de legătură dintre cele două gastronomii – care nu sînt similare – este condimentarea mîncărurilor. Românii folosesc ardeiul iute, un fel de chili, ingredient important în multe reţete care conferă mîncărurilor aceeaşi aromă pe care o are «Tom Yum Goong», în care noi punem curry".
Mîncarea thailandeză Este mîncarea un vehicul de cunoaştere, între români şi thailandezi? "Nu sînt sigură de acest lucru, dar cred că românilor le place mîncarea thailandeză", punctează dialogul Excelenţa Sa. "Am întîlnit şi mulţi români care asimilează greu mîncarea thailandeză, pentru că e foarte iute, cu chili. Oricum, mîncarea presupune un schimb de gusturi între români şi thailandezi, chiar dacă modul de preparare e diferit". Proiecte? "Vom continua prezentarea bucătăriei thai în Europa, cu sprijinul guvernului Thailandei. Vrem să-i familiarizăm pe români şi în general pe est-europeni cu mîncărurile thai. Aceasta este o modalitate de schimb cultural, pentru ca populaţia să cunoască mai mult despre thai food şi, implicit, despre cultura thai şi despre poporul thailandez. În România, acest program se va repeta anul viitor".
În ceea ce priveşte turismul, datele oficiale arată că anul trecut peste 3.000 de români au vizitat Thailanda în mod organizat, "acest lucru fiind posibil, în bună măsură, şi datorită faptului că românii nu au nevoie de viză pentru a merge în Thailanda. Reţineţi că Thailanda este una dintre destinaţiile cele mai îndrăgite de turişti din întreaga lume şi că anual 50 de milioane de oameni aleg această destinaţie de vacanţă". Şi cum să nu facă această alegere, cînd îi aşteaptă, tot timpul anului, o climă minunată, o cultură interesantă, o gastronomie fascinantă şi… zîmbete!
BangkokCapitala Thailandei, e unul dintre cele mai surprinzătoare oraşe ale Orientului. O metropolă aglomerată, vie, puternică, ancorată în actualitate, ce îşi contrapune această imagine celei de cetate istorică, în care veacurile, în curgerea lor, au săpat semne excepţionale. Pentru localnici, este imaginea perfectă a ceea ce au fost şi a ceea ce sînt. Pentru turişti, e unul dintre cele mai fascinante locuri de pe planetă.