x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tara rece cu bucate calde

Tara rece cu bucate calde

24 Noi 2004   •   00:00

Pentru ca a venit frigul si la noi, vom face o incursiune intr-o tara unde este vesnic ger: Norvegia.

CRISTINA CATANA

POTRIVIRE. O halba de bere merge intotdeauna cu smalahove

Pentru cei care prefera mancarea bine asezonata, bucataria norvegiana poate fi lipsita de gust. Insa este doar o prejudecata. Pentru cei care iubesc pestele si fructele de mare un popas in Norvegia poate fi considerat o binecuvantare. Daca am lua ca exemplu doar heringii, si va veti convinge. In aceasta parte a Scandinaviei, bucatarii au combinat acest peste cu orice. Mai mult de atat, aici exista piete specializate exclusiv in vanzarea de peste. Somonul care la noi este considerat o delicatesa, in Norvegia, este vandut chiar de pescari, la tarabe in piete. Chiar si o simpla plimbare prin port, poate fi considerata o afacere, pentru ca micii pescari, iti vand prada direct din barci.

TRADITIONAL. Unul dintre preparatele specifice bucatariei norvegiene este smalahove - cap de oaie fiert, care este de cele mai multe ori servit la cinele in familie.

La micul dejun norvegienii servesc "atotprezentul" hering, branza de culoarea caramelului, unt, diferite tipuri de lapte si paine traditionala. La cina, gospodinele norvegiene pun pe masa somon (proaspat sau afumat), propria lor varianta de hamburger - cu carne de ren, salata de cartofi, oua si bere.

ALCOOL. Akevitt este bautura lor traditionala. Contine 45% alcool si este preparata din cartofi si tarate de grau fermentate, aromate cu seminte de chimen sau de chimion. Norvegienii garanteaza ca dupa ce bei doar un pahar din aceasta bautura te vei "invarti in loc".

VARZA NORVEGIANA
INGREDIENTE: o varza mare, 100 grame piper negru boabe, 3 foi de dafin, 1,5 kg carne de miel (taiata in bucati de aproximativ 150 de grame), sare dupa gust, piper.

MOD DE PREPARARE: Intr-o oala destul de mare, se pune carnea cu sarea la fiert avand grija sa fie apa cat sa acopere carnea. Se fierbe timp de o ora la foc mediu, cu capacul pus deasupra oalei. Varza se taie in patru si se pune in oala peste carne, se adauga piperul boabe si foile de dafin. Apoi se toarna apa clocotita cat sa acopere varza. Se lasa din nou la fiert la foc mediu, cu capacul pus deasupra, aproximativ o ora, pana cand varza se inmoaie si este aproape fiarta. Se serveste cu cartofi natur. Va uram pofta buna!
×
Subiecte în articol: gastronomie