x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Taramul de frisca

Taramul de frisca

31 Mai 2005   •   00:00

  • de CRISTINA ANDREEA CATANA
  • GURMANDUL IN BUCATE
  • De ziua lor, copiii au primit o prajitura uriasa si s-au putu juca decorand-o

    "Ciresica vinde mere, Ciresel vine si cere, Ciresica nu se-ndura, Ciresel vine si fura, Cate mere a furat Ciresel neobrazat?" Palmele celor trei fetite se lovesc cu rapiditate, rad, se incurca si o iau de la capat. Nu am putut afla cate mere a furat Ciresel, pentru ca pofta de viata a scolaritelor este atat de mare, incat nu le pasa decat de jocul in sine. Dar, la un moment dat, pauza. "Trebuie sa mergem la scoala…" Coltul buzelor se lasa un pic, dar isi aduc imediat aminte ca este ora de teme si ca nu este chiar atat de complicat. Si ce poate fi complicat dupa ce au ajutat la ornarea unui tort? Ce e drept, au avut si indrumator, dar parca bucuria si candoarea copilariei au avut un aport mai puternic. Tortul, un urias de 7 kilograme, a devenit in scurt timp pamantul care sustinea casute, copaci, floricele, gardulete si chiar si o gainusa. Si-au imaginat o gospodarie de tara, un loc ideal pentru petrecerea unei vacante. Aranjarea figurinelor din ciocolata, realizate de un cofetar profesionist cu o seara in urma, a fost prima etapa a "construirii" curtii. A urmat apoi modelarea florilor din martipan, verde, rosu si albastru. Bucatarul-sef, Joseph Hadad, care pentru o ora s-a transformat in profesor, le-a aratat copiilor tehnica. Apoi, fiecare a incercat sa il imite. Dor, Daniela, Leea si Ishtvar s-au intrecut in realizarea de flori. Nu se mai gandeau la orele de scoala ce urmau, ci doar la felul cum va arata uriasa prajitura la sfarsit. Si la gustul ei.

    COMPOZITIE. Si cum ar fi putut sa nu fie buna, cand numai cand te gandesti la compozitie simti cum pofta se instaleaza subit. Pentru blat s-au folosit 30 de oua, un kilogram de faina, doua kilograme de zahar, un litru de apa, 300 ml de coniac Amaretto, 300 g cacao, 300 ml ulei. Crema are in compozitie un litru de frisca lichida, doua kilograme de ciocolata, 200 ml de coniac. Cantitatile sunt date pentru un tort de 7 kilograme. Modul de preparare este si el foarte simplu. Pentru blat trebuie sa bateti albusurile, iar galbenusurile sa le frecati cu 300 ml de ulei. Cand este gata, se amesteca impreuna cu albusurile, iar apoi se adauga faina in ploaie, in care s-a incorporat si cacaua. Cuptorul se incalzeste la 180°C si apoi se introduce blatul. Pentru crema, se fierbe frisca la foc normal, apoi se adauga ciocolata si coniacul. Cand blatul se scoate de la cuptor, se taie in doua foi egale, care se ung cu crema. Ornarea tortului tine de imaginatia fiecaruia. Se pot pune fructe, proaspete sau confiate, frisca sau orice fel de crema mai doriti. Cat despre figurine, sugestia noastra a fost o curte de tara, in ideea de a ne intoarce la natura, acolo unde cei mici se simt cel mai bine, pentru ca se pot bucura de soare, pot alerga, pot fi, intr-adevar, copii.

    FINAL. Deznodamantul este clar. Chiar daca nu am reusit sa aflam ce s-a intamplat cu Ciresel, ne-am bucurat de joaca celor mici. Au plecat fericiti la scoala, unde de 1 iunie vor face un targ. Cu banii stransi isi vor cumpara carti si aparatura pentru clasa. Si bineinteles ca asteapta si daruri de la parinti.

    Dor, Daniela, Leea, Ishtvar au ornat, mai in gluma, mai in serios, sub indrumarea bucatarului-sef, Joseph Hadad, un tort urias. Rezultatul final - o gospodarie taraneasca cu tot ce are nevoie
    ×