CRONICA DE RESTAURANT
O nedreapta prejudecata ma face sa aman intalnirea cu orientul gastronomic. Pentru un gourmet, acest lucru e fatal, intrucat arta culinara (chineza) se asimileaza in lectii mici, dese si neintrerupte.
Ultima lectie am luat-o la restaurantul Templul Soarelui, cu mancare de tip Sichuan. Intre scolile gastronomice chineze (si aproape fiecare regiune este reprezentata prin cate una), Sichuan se deosebeste prin folosirea uleiurilor iuti, pe baza de ardei si piper. Guangzhou e specializata in peste, fructe de mare si carne de porc, Huaiyang are mancaruri fierte, cu paste (celebrii taietei, a caror reteta a fost adusa de Marco Polo in Italia), iar Beijingul e sinteza acestor bucatarii.
La Templul Soarelui, remarc stradania celor care au vrut sa transforme rapid o casa boiereasca, din Bucuresti, in pagoda. Ca in toate incercarile de felul acesta s-au neglijat o serie de detalii pe care le vede insa romanul cusurgiu. Localul e totusi interesant, cu saloane primitoare, mobilier clasic si sugestiv. Pacat ca forfota ospatarilor rupe intimitatea acestui interior si, cu putine exceptii, acestia n-au habar de ceea ce servesc si sunt neputinciosi cand e vorba sa schimbe o farfurie ciobita cu alta intreaga.
SPECIALITATI CHINEZESTI. Denumirile din meniu iti promit o abordare poetica a gastronomiei. "Pestele care trece raul", "furnici urcand in copac", "melci surazatori", "calamar cu bambus", "legume cu patru nestemate" (sau cu cinci), "rasol longevitate" - o oferta cinetica si metaforica, incluzand zeci de feluri de mancare, irepetabile. Noi am ales, la antreu, "pachetele de primavara" - foi subtiri de aluat umplute cu ciuperci, legume si carne de pui - urmate de "supa hun dun" cu galuste umplute cu carne si iarba de mare. Toate bucatele au mers bine insotite de orez fiert, prezentat in trunchi de bambus scobit.
Spectacol a facut insa un "huo guo", mancare pe care am preparat-o singur pe o plita electrica adusa special pe masa. Intr-un vas cu doua compartimente - pentru sos dulce si sos iute - am pus, la temperatura de fierbere, fileuri de peste, aripi de pui, pipote, carne de oaie, legume, iarba de mare, ciuperci, organe, fructe de mare si bambus. Cand au fost gata, le-am mutat in farfurii, combinandu-le dupa gust. Va asigur ca aceasta experienta merita toti banii, mai ales daca adaugati la felul principal un degetar de rachiu de orez cu ginseng si sarpe de apa, inghetata prajita (blat de clatita fierbinte cu o cupa de inghetata) si fructe caramelizate.
Daca va hotarati sa luati un pranz la restaurantul cu pricina, nu ratati ceaiul de iasomie, servit in canite mici. Si aveti grija ce si cat comandati, caci portiile sunt uriase. Eventual, puteti cere sa vi se puna la pachet ceea ce nu puteti termina de mancat, ramanand sa repetati experienta bucatariei orientale si acasa...
Citește pe Antena3.ro
DE GUSTIBUS
| |
|
NOTELE LUI MAX
|
Restaurantul Templul Soarelui
Strada Mihai Eminescu nr. 151 |