x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Toma necredinciosul

0
03 Oct 2007 - 00:00

La 6 octombrie, Biserica Ortodoxă il pomeneşte pe unul dintre cei doisprezece apostoli: Sfăntul Toma. De loc era din Paneada, una dintre cetăţile din Galileea, iar intălnirea cu Iisus Hristos avea să-i schimbe viaţa.

La 6 octombrie, Biserica Ortodoxă il pomeneşte pe unul dintre cei doisprezece apostoli: Sfăntul Toma. De loc era din Paneada, una dintre cetăţile din Galileea, iar intălnirea cu Iisus Hristos avea să-i schimbe viaţa. Deşi nu era un om cu prea multă carte, el a dat dovadă de dăruire şi de curaj urmăndu-şi invăţătătorul in pelegrinările sale. După ridicarea la cer a Măntuitorului, prin necredinţa sa, Sfăntul Toma a intărit şi mai mult credinţa oamenilor. "Căci, cănd ziceau ceilalţi ucenici: «Am văzut pre Domnul», el nu voia să-i creadă, pănă ce singur a putut să-L vadă şi să-I pipăie ranele." ("Vieţile sfinţilor")

Numit de atunci "Toma necredinciosul", a călătorit pănă in India, unde a propovăduit cuvăntul Domnului, creştinănd şi ridicănd biserici. In Romănia, trei sunt locaşurile de cult ce se află sub oblăduirea Apostolului Toma: Biserica Sfăntul Apostol Toma din Cărsteni (judeţul Argeş), Biserica Sfăntul Toma din Buzău şi Mănăstirea Sfăntul Apostol Toma din Braşov.

Sămbăta pomenilor

In acest an, ziua Sfăntului Apostol Toma cade intr-o zi de sămbătă. In tradiţia populară, această zi este una inchinată morţilor, o zi in care se pregătesc ofrande alimentare pentru cei trecuţi pe lumea cealaltă. Invăţăturile din bătrăni spun că sămbătă se deschide cerul, iar sufletele celor răposaţi aşteaptă să primească de măncare. "Dacă nu li s-a dat nimic se supără şi se roagă la sufletele celea cărora li s-a dat de acasă, acelea stau la masă cu ceea ce li s-a dat dinainte:

«Imprumută-mi şi mie pănă sămbătă, zice sufletul, că poate mi-or da şi ţi-oi da inapoi»" (Niculiţă Voronca - "Datinele şi credinţele poporului romăn"). Raiul se deschide doar sămbăta, iar sufletele pot să intre. Iadul insă e deschis aproape toată săptămăna, excepţie făcănd zilele de sămbătă (cănd dau creştinii de pomană) şi duminică (atunci cănd se aud in biserici rugăciunile preoţilor).

In ziua de sămbătă nici unui gospodar nu ii este ingăduit să văruiască sau să lipească ceva cu lut, căci in felul acesta se astupă gurile celor răposaţi. Pentru că sămbăta este sfărşitul săptămănii, credinţa populară spune că orice lucru inceput acum nu se va sfărşi. La fel, copiii care se nasc sămbăta sunt sortiţi nenorocirilor.

Â

Orez cu carne

Ingrediente: 100 g orez, două roşii, o ceapă roşie, 100 g carne de porc, un ardei gras roşu, sare, piper, 3 fire de pătrunjel, vin alb, cimbru, ulei.

Preparare: Orezul se pune la fiert cu puţină sare. Intr-o tigaie cu ulei incins se căleşte ceapa tocată, apoi se adaugă carnea de porc tăiată in cubuleţe. După ce s-a rumenit carnea se adaugă roşiile fără pieliţe, tăiate mărunt şi ardeiul gras tocat. Se toarnă puţin vin alb şi apă, ca să se aromatizeze carnea, apoi se presară condimentele: sarea, piperul şi cimbrul uscat. Cănd orezul a fiert se scurge apa. Se aşază pe o farfurie sub formă de moviliţă, iar in mijloc se face o adăncitură in care se aşază amestecul de carne cu legume. Se decorează cu frunze de pătrunjel.

Citeşte mai multe despre:   toma,   calendar gastronomic

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală
Galerie Foto Finala sezonului 9 „Chefi la cuțite” vine cu o premieră în rândul show-urilor culinare din România. Pentru prima dată, telespectatorii Antena 1 pot câștiga cele trei meniuri complete din...

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri: ”E posibil să nu ajung în finală”

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri:  ”E posibil să nu ajung în finală”
Galerie Foto Competiția celui mai iubit show culinar devine din ce în ce mai grea, iar cea mai lungă perioadă de confruntări pe echipe de până acum își va pune amprenta asupra energiei din bucătăria Chefi la cuțite....
Serviciul de email marketing furnizat de