Nenumărate şi statornicite de veacuri sunt obiceiurile de Paşte în România, dar parcă nicăieri nu se păstrează ca în zona Olteniei.
Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o destinaţie precisă: luni este ziua destinată curăţeniei, se scot la aerisit toate macaturile din casă, miercurea se aleg ouăle, joia neagră este ziua în care se coc cozonacii, pâinea şi colacii, vinerea se vopsesc ouăle şi se pregăteşte restul bucatelor care se vor mânca în ziua de Paşte alături de familie. Sâmbătă se poate "roboti" până seara târziu, se poate finaliza curăţenia şi toată familia se pregăteşte pentru a merge la biserică de unde aduc lumină în casă.
Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat! Este urarea care se face de Paşte (până la Înălţare), cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, când familia se strânge în jurul mesei pe care se află toate bunătăţile preparate din miel: ciorbă, drob, friptură, cozonac şi pască.
Ciorbă de miel
Ingrediente: un kg carne de miel, 5 legături de ceapă verde, o legătură de leuştean, o legătură pătrunjel, o jumătate de litru de borş, o lingură de orez, un gălbenuş de ou.
Preparare: Carnea de miel se spală bine şi se taie cubuleţe, după care se pune la fiert într-un litru şi jumătate de apă, se adaugă sare, apoi se spumuieşte. Se taie mărunt ceapa verde, se spală orezul şi se adaugă la ciorbă. Când carnea este fiartă, se adaugă borşul fiert separat, se drege cu ou şI se lasă să mai dea câteva clocote. Se stinge focul şi se adaugă verdeaţa.
Drob de miel
Ingrediente: Organele mielului (splină, ficat, rinichi, inimă), 6-7 fire de ceapă verde, 4 fire de usturoi verde, 3-4 ouă, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, un prapure, sare, piper, 3-4 ouă fierte.
Preparare: Se spală bine organele în apă rece, se taie bucăţi, se curăţă bine şi se lasă timp de aproape 20 de minute în apă rece cu oţet (3 părţi apă, o parte oţet), apoi se pun la fiert în apă rece fără sare. Se spumuieşte şi se lasă la fiert aproape 30 de minute. Se scot organele, se lasă la răcit şi se dau prin maşina de tocat împreună cu toate ingredientele (mai puţin ouăle), se portiveşte gustul de sare şi piper. Separat se bat ouăle şi se amestecă în tocătură. Dacă combinaţia este fărâmicioasă se mai poate adăuga smântână, cam două-trei linguri, sau încă un ou. Prapurele se spală în multe ape, iar dacă vi se pare că are multă grăsime poate fi înlăturată cu ajutorul unui cuţit folosit pe partea care nu taie. Se umple cu compoziţia atfel: prapurele se pune într-o tavă şI se lasă marginile afară, se adaugă amestecul, iar cu marginile se acoperă frumos. Se dă tava la cuptor la 350 grade pentru 50 de minute. Se lasă să se răcească şI se scoate din tavă. Se păstrează la frigider acoperit.
Stufat de miel
Ingrediente: un kg carne de miel, 30 fire ceapă verde, 30 fire usturoi verde, o lingură faină, două linguri de bulion, două linguri de oţet, două linguri de ulei, verdeaţă, sare şi piper.
Preparare: Se alege ceapă şi usturoi tânăr, se taie bucăţi, se fierb şi se adaugă peste carnea care a fost înăbuşită în prealabil, se toarnă zeama în care au fiert ceapa şi usturoiul şi se lasă să fiarbă. Când s-au fiert, se adaugă bulionul şi, cine doreşte, îl poate acri cu puţin usturoi.
Pulpă de miel la cuptor
Ingrediente: o pulpă de miel, 300 ml de vin, 300 ml de apă, piper alb, negru, coriandru, ceapă, cimbru, sare), două căpăţâni de usturoi, două roşii.
Preparare: Pulpa de miel se spală, se crestează cu cuţitul două straturi pe ambele părţi. În şanţuri se pun căţei de usturoi, roşiile tăiate şi condimentele. Se aşază pulpa într-o tavă, se toarnă apă şi vin, se acoperă tava şi se dă la cuptor la foc iute. După jumătate de oră se întoarce pulpa pe cealaltă parte, se acoperă tava şi se dă iarăşi la cuptor. După alte 30 de minute se scoate capacul şi se lasă tava la cuptor fără capac pentru ca pulpa să se rumenească.
Citește pe Antena3.ro