x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Traditii britanice

Traditii britanice

11 Ian 2005   •   00:00

GARGANTUA SI PANTAGRUEL

VIORICA ROMASCU

Celtii acordau o importanta speciala spatiului sacru, in jurul caruia se puteau practica diverse ritualuri. Existenta a ceea ce insemna "centrul pamantului" se poate remarca si in mitologia britanica. Puturile, adanc sapate in pamant, pana la doi-trei metri, reprezentau spatii consacrate ritualurilor magice. Aceste gropi rituale asigurau comunicarea cu lumea subterana. Atestate inca din mileniul al II-lea i.Hr., ele erau pline cu obiecte de aur si argint. Amintirea acestor puturi rituale e legata de lumea de dincolo si de comorile ei si se gaseste chiar si in legendele medievale, dar si in folclorul celtic.

"Cultul craniilor", despre care se spune ca detine un loc special in folclorul britanic, a avut ca punct de plecare povestea exaltarii "capului taiat". Acesta pare sa fie un cult cu radacini in preistorie si care a supravietuit in mai multe culturi asiatice pana in secolul al XIX-lea. Valoarea magico-religioasa a "capului taiat" constituia la celti un receptacul de natura divina cu menirea de a atrage forte sacre, ocrotindu-l astfel pe proprietar de toate primejdiile, asigurandu-i sanatate, bogatie, victorie.

O mare parte din ceea ce apartinea culturii celtice s-a transformat, cu timpul, in idei religioase care aveau sa apartina si Evului Mediu. Dar acestea constituie mici amanunte sau radacini, care aveau sa formeze baza unei civilizatii ulterioare puternice, cum este cea britanica. Remarcabila este bogatia manifestarilor culturale si a traditiilor fascinante.

Ca de obicei, ne vom opri asupra traditiilor culinare. Si pentru ca spatiul rubricii noastre nu ne permite sa gustam prea mult dintr-o veche cultura, ci doar sa-i adulmecam cate putin din "aromele" de odinioara, e bine de semnalat ca, in Marea Britanie, unul din felurile preferate de englezi este placinta ciobaneasca. Facuta dintr-un aluat de cartofi si cu umplutura de legume, constituie deliciul multora dintre englezi. Rosiile umplute cu soia reprezinta, de asemenea, mancarea preferata a multora dintre britanici.

Cat despre celebrul ceai de la ora cinci, a devenit un obicei recunoscut de toata lumea ca apartinand englezilor. Preparat cu multa grija, acesta se serveste in cescute de portelan, de preferinta portelan de Roshental. Vestigiile documentare referitoare la acest obicei dateaza cam de pe la 1652. Insa porridge ramane mancarea favorita a englezilor. Exista multe mituri si traditii legate de prepararea acestuia. Multi spun ca in timpul prepararii ei se amesteca cu o lingura de lemn, doar in sensul acelor de ceasornic, tocmai pentru a nu-l incerca pe diavol. Trebuie mancata stand in picioare, folosind o lingura de os…

PLACINTA CIOBANEASCA
  • INGREDIENTE: 500 gr cartofi, 300 gr carne tocata, o ceapa, doi morcovi, un ardei gras, doi catei de usturoi, piper, ulei.

  • PREPARARE:
  • Ceapa se caleste intr-o tigaie cu ulei incins. Peste un minut se adauga carnea tocata, morcovii rasi si ardeiul taiat feliute. Se condimenteaza, se acopera si se lasa la foc potrivit, timp de 30 de minute. Cartofii fierti se paseaza impreuna cu untul, rezultand un piure mai consistent. Se lasa la cuptor, la foc potrivit, o jumatate de ora.

    ROSII UMPLUTE CU SOIA
  • INGREDIENTE:
  • 5 rosii mari, un pachet de soia granule, marar, patrunjel, doua cepe, 3 linguri de orez, ulei, condimente.

  • PREPARARE:
  • Rosiile se spala, li se taie capacelele si se scobesc in interior. Soia se pune in 800 ml de apa clocotita (si vegeta) timp de jumatate de ora. Dupa ce s-a scurs foarte bine, se amesteca cu ceapa tocata, 2-3 linguri de orez nefiert, marar si patrunjel. Rosiile se umplu cu aceasta compozitie. Se asaza in cratita, se adauga apa (cat sa le acopere) si putin ulei. Se lasa sa fiarba pana cand rosiile devin moi.
    ×