ROMANIA CULINARA - BRAN
In Magura Branului, poteci nestiute coboara de la stanile de sus pana in satele de la poale, pana in padurile adanci deasupra carora se aprinde in noptile astea Steaua lui Hristos. Tainele lumii si sufletele oamenilor se umplu de lumina si povestile altor vremuri se astern peste gandurile oaspetilor, precum zapada pe care un Mos Craciun sosit din departari o ninge peste noi.
De la Bran la Simon nu-i cale lunga. Lasi in urma castelul cu toate povestile lui si te indrepti catre altele, la fel de frumoase, ale oamenilor care locuiesc azi prin aceste locuri incarcate de istorie. "Zona e salbatica, e un loc al haiducilor. Se pare ca aici se retrageau pentru a scapa de potera si se ascundeau prin munti. De curand a fost daramat ultimul adapost aflat ceva mai incolo de casa noastra", ne spune cu tristete Laurentiu Dragan, tanara noastra gazda, in aerul tare al unei dimineti dinainte de sarbatoarea Craciunului.
Am fost primiti aici, la "Mama cozonacilor", cu palinca, branza si colac traditional pe care doamna Rodica Dragan, mama lui Laurentiu si "a cozonacilor", adaugam noi, l-a gatit cu mult drag, special pentru noi. "E un loc in care incercam sa pastram traditiile ce, din pacate, incep sa se stinga. Si cel mai mult ne intereseaza ca gustul mancarii traditionale sa nu se piarda, sa ajunga sa fie cunoscut si de copiii nostri. Asta vrem noi. Mama prepara cozonacii dupa o reteta secreta, pe care o stie de la bunica, si se pare ca tot mai multor oameni le place reteta asta a buniciiâ¦", continua gazda noastra, cu zambetul pe buze.
AMINTIRI
| |
|
BERBEC LA PROTAP, IN MUNTI, LA BRAN
|
In seara de Craciun, la Simon se prepara berbec la protap afara, in curte, la lumina focului. Acesta se taie, se spala si se curata bine in interior, dupa care se umple cu paie si se coase la loc. Nu se jupoaie de blana, aceasta trebuind acoperita cu lut. Dupa ce toate aceste operatiuni au fost duse la bun sfarsit, se sapa o groapa suficient de adanca si se face focul, din lemne, ce trebuie lasat sa se stinga, acolo ramanand doar jarul. In aceasta groapa se pune berbecul pregatit dinainte si se lasa cateva ore bune pentru a se coace in sucul propriu. Cand e gata, se scoate si se curata lutul care va cadea cu coaja cu tot. Secretul este sa fie lasat cat mai mult timp in jar, pentru ca trebuie sa se patrunda bine carnea.
|
SA VA FIE MASA PLINA
|
In ziua de Craciun, exista traditia ca masa sa ramana tot timpul incarcata. Iar la loc de cinste se afla urjumele (jumarile) cu ceapa si sare, care de altfel nu trebuie sa dispara de pe masa in toata perioada Sarbatorilor. Iar pe langa specialitatile din porc, atat de gustoase si de bine gatite, de pe masa nu vor lipsi placintele cu branza, gatite dupa retete mostenite din mama-n fiica, al caror secret e bine pastrat, si peste perpelit in ulei cu mamaliguta.
|