CALENDAR GASTRONOMIC
La 29 august, Biserica Ortodoxa pomeneste Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Numit in popor si Sfantul Ioan de Toamna sau Sfantul Ioan cap taiat, Ioan Botezatorul a fost cel care l-a botezat pe Iisus si a propovaduit legile lui Dumnezeu, infierand faradelegile acelor vremuri. Din acest motiv a fost ucis la porunca lui Irod. Capul sau a fost taiat si adus pe o tipsie. Traditia crestina mai spune ca a fost inmormantat fara cap, de teama ca Sfantul Ioan Botezatorul sa nu invie atunci cand trupul se va uni cu capul.
Din aceasta cauza exista si acum, prin traditie, interdictia de a nu taia nimic cu cutitul sau cu toporul. Asa ca, in aceasta zi, painea se frange, iar legumele se rup in bucati. In acelasi timp, nu se consuma fructele sau legumele care au forma unui cap omenesc (mere, pere, varza, usturoi) sau a unei cruci (nuci, pepene). Nu se bea vin rosu, acesta semanand prea mult cu sangele care a curs in acea fatidica zi. De asemenea, din acelasi motiv, pe masa nu trebuie sa se gaseasca fructe si legume de culoare rosie. In schimb, exista obiceiul de a da de pomana mere, pere si castraveti, de sufletul celor trecuti in alta lume.
IERTARE. De la Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul si pana la Ziua Crucii (14 septembrie), credinciosii au posibilitatea mantuirii pacatelor mari (omorurile, incendierea caselor, vatamare grava sau furt). Pentru aceasta, credinciosii isi prepara singuri o turta din malai, pe care o frang inainte de a o manca. Resturile de turta se pastreaza numai sub icoana Fecioarei Maria. Ei pot dormi doar pe jos si fara asternuturi. In tot acest timp se vor infrana de la gandurile necurate si se vor ruga pentru mantuirea pacatelor. Postul negru se incheie la biserica, unde se dau de pomana colaci, struguri si lumanari. Si pentru ca in aceasta zi se tine post, va oferim o sugestie⦠gustoasa.
23-29 AUGUST
|
|
APERITIV CU LEGUME
|
INGREDIENTE: 4 ardei grasi, doi morcovi, doua mere, o telina potrivita, ulei, sare, o lamaie.
Citește pe Antena3.ro |