x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Traditii - Masa de Craciun in lume

Traditii - Masa de Craciun in lume

de Cristina Andreea Calin    |    18 Dec 2006   •   00:00
Traditii - Masa de Craciun in lume

Fiecare popor sarbatoreste Craciunul dupa traditii vechi de mii de ani. Vechimea lor este foarte mare, iar diferentele sunt date de apartenenta lor la o anumita religie. Insa toti se strang in jurul mesei impreuna cu familia si cu toti cei dragi.

In tarile cu iesire la mare, porcul e inlocuit cu pestele. Fiecare popor sarbatoreste Craciunul dupa traditii vechi de mii de ani. Vechimea lor este foarte mare, iar diferentele sunt date de apartenenta lor la o anumita religie. Insa toti se strang in jurul mesei impreuna cu familia si cu toti cei dragi.

Bucataria de Craciun a spaniolilor este marcata de influenta araba. Acestia le-au adus multe produse, multe regasindu-se pe masa de Craciun: orezul, portocalele si migdalele. De aceea, majoritatea preparatelor traditionale sunt pe baza de migdale, nuci, fructe uscate, seminte de pin. Pe langa acestea, traditional este pestele. Lucru normal, avand in vedere ca Spania este a doua tara consumatoare din lume. Pentru finlandezi, Craciunul este cea mai importanta sarbatoare a anului. Seara incepe cu slujbe la biserica, in care se aprind lumanari la mormintele celor dragi. Masa de Craciun este bogata in preparate pe baza de peste. Alte mancaruri traditionale sunt sunca si carnatii, specialitate de baza in bucataria finlandeza.

Cubanezii prefera porcul la masa de Craciun, pregatindu-l intr-o groapa sapata in pamant si plina de carbuni acoperiti cu frunze de bananier. Petrecerea tine pana in zori, pe ritmuri de muzica traditionala.

GRECII. Pentru greci, majoritatea ortodocsi ca si noi, Craciunul si Anul Nou sunt sarbatori bogate in superstitii, dar si in preparate traditionale. Bucatareasa nu uita niciodata sa insemne painea de Craciun presand aluatul cu palma, inainte de a-l pune la copt, pentru a le arata copiilor ca Iisus a binecuvantat painea in aceasta zi sfanta. Inainte de Sarbatori, micile brutarii lucreaza la maximum pentru a pregati placinte ovale pe care prietenii si vecinii si le daruiesc. Printre prajiturile traditionale sunt "Melomakaronas", insiropata cu miere, si "Kourabiedes", acoperita cu fulgi de zahar.
Studiu - Vegetarienii, mai inteligenti
Copiii cu un coeficient de inteligenta ridicat au tendinta de a deveni vegetarieni la maturitate, este concluzia unui studiu realizat in Marea Britanie si publicat in British Medical Journal, transmite Reuters. La studiu au participat peste 8.000 de barbati si femei cu varsta de 30 de ani, al caror coeficient de inteligenta a fost masurat atunci cand au implinit 10 ani. Cu cat coeficientul de inteligenta este mai ridicat, cu atat probabilitatea de a fi vegetarian este mai mare, conform rezultatelor scoase la iveala de acest studiu. "Persoanele care sunt mai inteligente in copilarie si care isi vor mentine acel coeficient de inteligenta si la maturitate au mai mari probabilitati de a deveni vegetariene fata de cele mai putin inteligente", a spus Catherine Gale, epidemiologist la Universitatea din Southampton, coordonator al acestui studiu. Gale a adaugat ca rezultatele sunt similare unor studii anterioare, care arata ca persoanele inteligente au tendinta de a manca mai sanatos si de a face mai mult sport. (Cristina Calin)

×
Subiecte în articol: craciun gastronomie