În zilele de 11-13 aprilie la Belgrad, în Serbia, s-a desfăşurat competiţia internaţională "Bucătarul de aur al Balcanilor”. Echipa României, compusă din maestrul Mărioara Vîrtop, membru fondator al Asociaţiei Naţionale de Gastronomie (ANG), maestrul Nicolae Guştere, membru fondator ANG, chef Daniel Cheregi, membru fondator ANG a câştigat cea mai mare distincţie a competiţiei: Trofeul Golden Balkan Chef!
După succesul avut la competiţia internaţională Euro-Asia, Rusia 2011, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ împreună cu Asociaţia Naţională de Gastronomie au participat la competiţia Bucătarul de Aur al Balcanilor cu o echipă regională de maeştri bucătari. Pe lângă bucătarii care au adus trofeul, delegaţia română a mai fost compusă din: Iulia Drăguţ, preşedintele ACEEA, Radu Zărnescu, coordonatorul delegaţiei ACEEA, Maria Ştefan, manager ACEEA. Competiţia a fost organizată de Federaţia Asociaţiilor Culinare din Serbia în parteneriat cu World Association of Chefs Societies (WACS)..
Probe, meniuri şi premii
La categoria Golden Balkan Chef -proba pe echipe, unde România a obţinut trofeul, meniul a fost următorul: la antreu: armonie de peşte din ton, somon şi pangasius; fel de bază: piept de raţă cu sos de gutui; desert: brânză Camembert cu sos de ciocolată şi mentă. Timpul de lucru a fost de 75 de minute. La categoria Black Box (cutia neagră sau coşul secret) -proba pe echipe, a avut ca preparate la antreu: păstrăv cu tăieţei de legume, la felul de bază: rulou de viţel cu prune şi migdale şi sos de portocale, iar la desert: mus de ciocolată pe pat de mere cu scorţişoară. La această probă România s-a clasat pe locul al II-lea, după echipa Croaţiei.
La categoria Golden Balkan Chef-proba individuală a concurat maestrul Mărioara Vârtop. Ea a pregătit: la antreu: ton în mantie de susan negru cu salată de rucola, la felul de bază: piept de raţă cu cartofi dulci şi sos de gutui, iar la desert: pepene galben cu cremă de ness şi brânză Philadelphia. România s-a clasat pe locul al III-lea. După competiţie, Maestrul Mărioara Vârtop a declarat în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional: "Concursul a fost cu grad ridicat de dificultate, aceasta fiind dată şi de faptul că din juriu a făcut parte şi preşedintele WACS, Gissur Gudmundsson. Concurenţa a fost foarte puternică. Deşi noi am fost la prima participare la un concurs în străinătate, am reuşit să construim o adevărată echipă. Ne-am mobilizat pentru a face faţă exigenţelor impuse de juriu. De acum vom participa şi la alte concursuri internaţionale de câte ori vom avea ocazia”.
Antrenamentelor au fost realizate la Timişoara de către Asociaţia Naţională de Gastronomie, coordonată de preşedintele Alexandru Nagy. "Trofeul a fost câştigat pentru prima dată de o echipă din România. Până anul acesta, românii au reuşit să câştige numai medalii de bronz. Iulia Drăguţ şi Radu Zărnescu, de la ACEEA au avut un rol esenţial şi ne-au acordat un sprijin deosebit în câştigarea marelui trofeu. Deşi nu am avut prea mult timp la dispoziţie, am reuşit împreună cu toţi membrii echipei să punem la punct un maniu care a adus marele trofeu. Dorim să revitalizăm bucătăria în Banat, mai ales în Timişoara, prin participarea la cât mai multe concursuri în străinătate”, a declarat antrenorul echipei de maeştri bucătari din Timişoara, Alexandru Nagy, în eclusivitate pentru Jurnalul Naţional. România s-a confruntat cu multe echipe puternice din străinătate, care au tradiţie în bucătăria internaţională: Serbia, Croaţia, Grecia, Macedonia, Bulgaria, Rusia, Polonia, Slovenia, Muntenegru, Cipru, Italia, Austria.