x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un alchimist scotian

Un alchimist scotian

de Veronica Guzun    |    11 Noi 2005   •   00:00
Un alchimist scotian

Luna noiembrie a debutat cu un eveniment important in domeniul gastronomiei. Romania a fost vizitata de renumitul master-blender Colin Scott. Cu ocazia acestei vizite a fost organizata o degustare de whisky scotian.

Sa fii master-blender inseamna in primul rand sa ai un nas bun, multa rabdare, pasiune, inspiratie si experienta. Colin Scott indeplineste toate aceste cerinte, ba mai mult. "Eu am whisky-ul in sange", spune el, facand referire la faptul ca este a treia generatie de preparatori de whisky. Un scotch de calitate este de fapt un cupaj. Daca pe sticla scrie ca whisky-ul este de 12 ani, inseamna ca in componenta lui intra exemplare care s-au invechit cel putin o duzina de ani.

AMBASADOR. Cel mai adesea, Colin Scott compara aceasta bautura cu o melodie: "Consider ca o piesa compusa din mai multe arome are o mai mare atractie decat un singur gust. Aceasta este marea provocare pentru un master-blender - sa combine o arie de «single malt»-uri de calitate pentru a da nastere unui amestec fin ideal. Sunt ca un dirijor care are grija ca melodia sa sune la fel in orice loc al lumii ar fi cantata". De aceea, Colin Scott este si ambasadorul Chivas Regal.

In vizitele sale prin diferite locuri ale lumii, el explica ce inseamna un whisky scotian, cum se degusta si cum i se pot descoperi secretele.

TESTARE. Cu acelasi scop a venit si in Romania, unde a stat timp de aproape o saptamana (30 octombrie4 noiembrie). "Stiu despre Romania ca este o tara frumoasa, iar oamenii foarte ospitalieri. Sunt convins ca in urma acestei vizite voi ramane cu o amintire minunata si nu va trece mult timp pana la urmatoarea intalnire cu prietenii de aici", a declarat ambasadorul cand a ajuns in tara noastra. El este in cautarea unei retete perfecte si in acest scop cel mai de ajutor ii sunt simturile. Asa cum anunta site-ul spaniol www.eskpe.com, anual el este supus unor teste care certifica faptul ca abilitatile sale olfactive nu au suferit modificari in rau.

DEGUSTARE. Cand a fost intrebat cum trebuie de fapt degustat un whisky scotian, el a spus ca in Statele Unite ale Americii este consumat "on the rocks" (cu cuburi de gheata), francezii il beau sec, iar britanicii adauga un pic de apa. Nu conteaza cum il bei, important este sa iti placa si sa ii simti buchetul. Totusi, in timpul degustarii organizate pentru reprezentantii presei, la data de 2 noiembrie, Colin Scott dilua bautura cu un pic de apa, "astfel se elimina mirosul de alcool si ramane catifeaua", a explicat el.
×
Subiecte în articol: gastronomie colin scott