x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un aliment perfect

0
Autor: Simona Chiriac 14 Aug 2007 - 00:00
Un aliment perfect

Copii sau oameni maturi, cu toţii ne bucurăm in luna august de dulceaţa răcoroasă a pepenilor, fie că sunt sub formă de desert sau de... medicament.

Copii sau oameni maturi, cu toţii ne bucurăm in luna august de dulceaţa răcoroasă a pepenilor, fie că sunt sub formă de desert sau de... medicament.

O cură cu pepene roşu este cel mai apetisant şi mai atractiv medicament cu efecte sigure. Este nevoie de puţină perseverenţă, ce-i drept, deoarece această cură trebuie urmată timp de 7 pănă la 10 zile. In fiecare zi se mănăncă cel puţin două kilograme de pepene (fără coajă şi sămburi, bineinţeles). Cura dezintoxică organismul şi oferă energie şi vitalitate. Funcţionează aproape ca un medicament şi asta datorită faptului că pepenele este bogat in substanţe antioxidante, vitamine (C, A, B1, B6), potasiu şi magneziu.

CREATIVITATE. Persoanele mai creative transformă pepenii in obiecte cu funcţie estetică. De exemplu, la nunţi, botezuri sau petreceri pepenii sunt sculptaţi in forme de coşuleţe. Nu e foarte dificil. Se taie puţin din coaja din partea inferioară, ca să i se confere pepenelui stabilitate, apoi şi partea superioară. Se indepărtează cam jumătate din cantitatea de miez (acesta se păstrează pentru a fi folosit la prepararea unor deserturi sau băuturi răcoritoare). Inăuntru se aşază fructe frumos colorate, de mărime mică (fructe stea, boabe de struguri, prune, castane etc.). Important este contrastul de culori: verde, roşu, alb, galben. Sau o altă idee ingenioasă: se face o gaură mai mare in pepene şi se toarnă o băutură alcoolică, de preferat una pe bază de mentă, pentru că are vara un efect răcoritor. Se lasă să se armonizeze aromele, apoi se serveşte.

UTIL. De fapt, am putea spune că pepenele este perfect. Nu se aruncă nimic, nici măcar coaja (folosită adesea la prepararea dulceţurilor). Din miezul de pepene verde se pot prepara sosuri, şerbeturi, siropuri, ingheţate, salate, frigărui, dulceaţă sau granita. Pepenele intreg, de mărime mică sau medie (căt să incapă in borcan), se pune la murat şi este excelent alături de fripturi in anotimpul rece. In Asia, in ţări precum China sau Japonia, pepenii sunt oferiţi in loc de cadouri, iar sămburii sunt prăjiţi şi serviţi in loc de gustare.

SFATURI. Un pepene trebuie să fie greu, să sune a gol şi să aibă codiţa uscată şi răsucită (un semn că pepenele s-a copt şi nu mai acumulează apă, ci doar zahăr). El poate fi păstrat intreg, la temperatura camerei, cel mult două săptămăni. Dacă este păstrat mai mult işi va pierde din aromă şi gust. Dacă este congelat, coaja se poate sparge, iar după dezgheţare miezul devine apos.

INVENŢIE. Pentru că unii pepeni pot creşte foarte mult (aşa cum s-a intămplat in 1990, cănd Bill Carson din Arrington, SUA, a descoperit in grădina sa un pepene de 98 kg), japonezii au găsit o soluţie pentru a-i face mai uşor de depozitat. Ei au fost lăsaţi să crească in cutii de sticlă, astfel transformăndu-se in pepeni de formă cubică. Au aceleaşi caracteristici, numai că sunt de două ori mai scumpi. Insă nu vă veţi chinui să-i tăiaţi şi nici nu vor aluneca de pe masă!

Ingheţată

Ingrediente: un pepene verde, 15 beţişoare, toppinguri (miere, iaurt de vanilie etc.).

Preparare: Miezul de pepene se taie in cubuleţe şi se indepărtează sămburii. Fiecare cubuleţ este infipt intr-un beţişor şi se lasă in congelator pănă se intăreşte, aproximativ 4 ore. Se scoate din congelator cu 10 minute inainte de servire şi se foloseşte toppingul preferat.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   pepene

 



Mai multe titluri din categorie

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...
Serviciul de email marketing furnizat de