x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un bărbat pe cinste pregăteşte pastele cu dragoste

0
Autor: Carmen Dragan 21 Oct 2009 - 00:00
Un bărbat pe cinste pregăteşte pastele cu dragoste

Cel mai îndrăgit bucătar din Marea Britanie, vedetă tv, autor a numeroase best-seller-uri şi, uneori, şi baterist într-o formaţie rock... Jamie Oliver a intrat şi în bucătăria noastră. Săptămâna aceasta gătim împreună paste, peşte şi fructe de mare.



Jamie e bun la casa omului, "un bărbat pe cinste" cum l-a lăudat soacra lui. Aşa că prezenţa lui în bucătăria noastră (fie ea şi doar prin cartea "Bucătarul se dezbracă... de secrete") este binevenită. De la un bucătar care a călătorit mult, care a experimentat bucătăria diverselor ţări, avem ce învăţa. Fascinaţia lui Jamie pentru paste vine din Italia. Până să ajungă acolo, a avut un prieten de origine italiană, pasionat de cultura Italiei şi, la capitolul mâncăruri, de paste. El i-a transmis şi lui Jamie obsesia.

"Am început să citesc despre paste. Mi-am cumpărat prima carte despre pastele italieneşti. Eram fascinat. Totul mi se părea o aventură, formele, mărimile şi culorile erau nenumărate şi îmi doream foarte tare să aflu cât mai multe despre ele. De atunci am rămas fermecat de complexitatea pastelor. Sunt unul dintre acele lucruri despre care nu ştii niciodată totul, aşa că le prepar iarăşi şi iarăşi, spicuind ponturi de la tot felul de oameni", se destăinuie Jamie.

Un gust excelent
În călătoria în Italia, Jamie a avut ocazia să se întâlnească şi cu... creatori de paste şi atunci fascinaţia a devenit şi mai mare. "Pastele trebuie preparate cu dragoste, apoi mâncate, repede, cu entuziasm şi poate chiar cu plescăituri, dacă e nevoie! Dar lucrul cel mai bun în ce le priveşte este întrebarea pe care mi-o pun de fiecare dată când prepar paste pornind de la zero... cum se face că din apă, făină şi ou - trei ingrediente banale, o dată amestecate şi frământate, iese un aluat elastic care poate fi rulat, tăiat sau modelat într-un milion de forme, aromat şi colorat în mii de feluri? E de-a dreptul uluitor", spune Jamie. El crede că inteligenţa, simplitatea şi respectul sunt cele trei atuuri de care ai nevoie pentru a realiza o cină delicioasă, combinând pastele cu legume, peşte sau carne.

În majoritatea reţetelor, bucătarul foloseşte pastele uscate, pe care italienii le apreciază foarte mult. "Pe lângă faptul că sunt convenabile, pastele uscate au un gust excelent şi merg întotdeauna cu peşte şi fructe de mare", spune Jamie.

Trucuri
Tot de la italieni, Jamie a învăţat şi despre peşte. El ne sfătuieşte însă: "Înainte de a vă apuca de gătit, vreau să faceţi ceva pentru mine... studiaţi locul de unde cumpăraţi peşte, indiferent dacă e vorba despre un supermarket sau un furnizor independent. Dacă peştele are un miros prea puternic şi nu miroase a mare, atunci daţi-le de înţeles că ar fi bine să pună mai mult accent pe calitate decât pe varietate... dacă vom lua toţi atitudine, veţi fi surprins câte magazine şi restaurante îşi vor schimba orientarea, fiindcă trebuie să-şi asculte clienţii. Haideţi să facem asta!".

Jamie ne dă câteva indicaţii generale despre prepararea peştelui la grătar: "Peştele la grătar e chiar în faţa dumneavoastră... Aveţi controlul. Înainte de a începe, frecaţi barele grătarului cu ulei, ca să nu se lipească peştele. Un alt truc: peştele nu se va lipi de grătar dacă-l condimentaţi bine şi-l lăsaţi deoparte pentru 15 minute înainte de a-l găti, fiindcă sarea scoate apa din el". El mai crede că dacă gătim peşte întreg trebuie să îl punem în zona încinsă a grătarului, apoi într-o parte. Este gata atunci când carnea se desprinde de pe oase. "Când peştele este gata, stropiţi-l cu ulei de măsline şi puţină zeamă de lămâie", ne mai sfătuieşte Jamie.

Tot el ne învaţă şi cum se pregătesc delicioasele frigărui din caracatiţă.

Dintr-o caracatiţă fragedă, zeamă de lămâie, un ardei iute roşu proaspăt tocat şi cu frunzele de la o legătură mică de pătrunjel proaspăt, putem pepara frigărui. Jamie ne propune să fierbem caracatiţa, să o scoatem apoi pe o planşetă şi să îi tăiem tentaculele. Capul să îl curăţăm bine, apoi să îl tăiem felii.

Se înşiră tentaculele şi carnea pe frigărui. Se frig pe grătarul cu cărbuni, stropind din când în când cu zeamă de lămâie.

Se serveşte pe un platou cu ardei iute tocat şi frunze de pătrunjel.

Relaxare în bucătărie
Jurnalul Naţional şi Curtea Veche Publishing vă propun săptămâna aceasta o nouă aventură culinară cu Jamie Oliver. Pastele vor fi personajele din bucătăria noastră, în combinaţii precum: tagliatelle cu sfeclă roşie, amestecate cu pesto, midii şi vin alb, ravioli cu prosciutto, roşii uscate la soare, busuioc şi mozzarella sau farfalle asezonate cu sos pesto cu cardama şi rucolă. "Chiar vreau să preparaţi aceste paste.

Este vorba despre două tipuri de paste pe care le pregătesc acasă (farfalle şi tortellini). Ingredientele sunt uşor diferite, dar metoda este asemănătoare şi le puteţi face cu mâna, cu robotul de bucătărie ori cu mixerul", ne spune Jamie. De asemenea, ne vom delecta şi cu peştele şi fructele de mare, în preparate precum: barbun cu oregano, lămâie şi piure de măsline negre, ton fript cu coriandru şi busuioc proaspăt, somon la tavă cu măsline, fasole verde, fileuri de anşoa şi roşii.

"Am început să citesc despre paste. Totul mi se părea o aventură, formele, mărimile şi culorile erau nenumărate..."
Jamie Oliver


Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 



Mai multe titluri din categorie

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai ...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...
Serviciul de email marketing furnizat de