Cel mai îndrăgit bucătar din Marea Britanie, vedetă tv, autor a numeroase best-seller-uri şi, uneori, şi baterist într-o formaţie rock... Jamie Oliver a intrat şi în bucătăria noastră. Săptămâna aceasta gătim împreună paste, peşte şi fructe de mare.
Jamie e bun la casa omului, "un bărbat pe cinste" cum l-a lăudat soacra lui. Aşa că prezenţa lui în bucătăria noastră (fie ea şi doar prin cartea "Bucătarul se dezbracă... de secrete") este binevenită. De la un bucătar care a călătorit mult, care a experimentat bucătăria diverselor ţări, avem ce învăţa. Fascinaţia lui Jamie pentru paste vine din Italia. Până să ajungă acolo, a avut un prieten de origine italiană, pasionat de cultura Italiei şi, la capitolul mâncăruri, de paste. El i-a transmis şi lui Jamie obsesia.
"Am început să citesc despre paste. Mi-am cumpărat prima carte despre pastele italieneşti. Eram fascinat. Totul mi se părea o aventură, formele, mărimile şi culorile erau nenumărate şi îmi doream foarte tare să aflu cât mai multe despre ele. De atunci am rămas fermecat de complexitatea pastelor. Sunt unul dintre acele lucruri despre care nu ştii niciodată totul, aşa că le prepar iarăşi şi iarăşi, spicuind ponturi de la tot felul de oameni", se destăinuie Jamie.
Un gust excelent
În călătoria în Italia, Jamie a avut ocazia să se întâlnească şi cu... creatori de paste şi atunci fascinaţia a devenit şi mai mare. "Pastele trebuie preparate cu dragoste, apoi mâncate, repede, cu entuziasm şi poate chiar cu plescăituri, dacă e nevoie! Dar lucrul cel mai bun în ce le priveşte este întrebarea pe care mi-o pun de fiecare dată când prepar paste pornind de la zero... cum se face că din apă, făină şi ou - trei ingrediente banale, o dată amestecate şi frământate, iese un aluat elastic care poate fi rulat, tăiat sau modelat într-un milion de forme, aromat şi colorat în mii de feluri? E de-a dreptul uluitor", spune Jamie. El crede că inteligenţa, simplitatea şi respectul sunt cele trei atuuri de care ai nevoie pentru a realiza o cină delicioasă, combinând pastele cu legume, peşte sau carne.
În majoritatea reţetelor, bucătarul foloseşte pastele uscate, pe care italienii le apreciază foarte mult. "Pe lângă faptul că sunt convenabile, pastele uscate au un gust excelent şi merg întotdeauna cu peşte şi fructe de mare", spune Jamie.
Trucuri
Tot de la italieni, Jamie a învăţat şi despre peşte. El ne sfătuieşte însă: "Înainte de a vă apuca de gătit, vreau să faceţi ceva pentru mine... studiaţi locul de unde cumpăraţi peşte, indiferent dacă e vorba despre un supermarket sau un furnizor independent. Dacă peştele are un miros prea puternic şi nu miroase a mare, atunci daţi-le de înţeles că ar fi bine să pună mai mult accent pe calitate decât pe varietate... dacă vom lua toţi atitudine, veţi fi surprins câte magazine şi restaurante îşi vor schimba orientarea, fiindcă trebuie să-şi asculte clienţii. Haideţi să facem asta!".
Jamie ne dă câteva indicaţii generale despre prepararea peştelui la grătar: "Peştele la grătar e chiar în faţa dumneavoastră... Aveţi controlul. Înainte de a începe, frecaţi barele grătarului cu ulei, ca să nu se lipească peştele. Un alt truc: peştele nu se va lipi de grătar dacă-l condimentaţi bine şi-l lăsaţi deoparte pentru 15 minute înainte de a-l găti, fiindcă sarea scoate apa din el". El mai crede că dacă gătim peşte întreg trebuie să îl punem în zona încinsă a grătarului, apoi într-o parte. Este gata atunci când carnea se desprinde de pe oase. "Când peştele este gata, stropiţi-l cu ulei de măsline şi puţină zeamă de lămâie", ne mai sfătuieşte Jamie.
Tot el ne învaţă şi cum se pregătesc delicioasele frigărui din caracatiţă.
Dintr-o caracatiţă fragedă, zeamă de lămâie, un ardei iute roşu proaspăt tocat şi cu frunzele de la o legătură mică de pătrunjel proaspăt, putem pepara frigărui. Jamie ne propune să fierbem caracatiţa, să o scoatem apoi pe o planşetă şi să îi tăiem tentaculele. Capul să îl curăţăm bine, apoi să îl tăiem felii.
Se înşiră tentaculele şi carnea pe frigărui. Se frig pe grătarul cu cărbuni, stropind din când în când cu zeamă de lămâie.
Se serveşte pe un platou cu ardei iute tocat şi frunze de pătrunjel.
Relaxare în bucătărie
Jurnalul Naţional şi Curtea Veche Publishing vă propun săptămâna aceasta o nouă aventură culinară cu Jamie Oliver. Pastele vor fi personajele din bucătăria noastră, în combinaţii precum: tagliatelle cu sfeclă roşie, amestecate cu pesto, midii şi vin alb, ravioli cu prosciutto, roşii uscate la soare, busuioc şi mozzarella sau farfalle asezonate cu sos pesto cu cardama şi rucolă. "Chiar vreau să preparaţi aceste paste.
Este vorba despre două tipuri de paste pe care le pregătesc acasă (farfalle şi tortellini). Ingredientele sunt uşor diferite, dar metoda este asemănătoare şi le puteţi face cu mâna, cu robotul de bucătărie ori cu mixerul", ne spune Jamie. De asemenea, ne vom delecta şi cu peştele şi fructele de mare, în preparate precum: barbun cu oregano, lămâie şi piure de măsline negre, ton fript cu coriandru şi busuioc proaspăt, somon la tavă cu măsline, fasole verde, fileuri de anşoa şi roşii.
"Am început să citesc despre paste. Totul mi se părea o aventură, formele, mărimile şi culorile erau nenumărate..."
Jamie Oliver
Citește pe Antena3.ro