Venirea lunii mai înseamnă pentru locuitorii munţilor din Buzău începerea transhumanţei, a plecării oilor către masivul Penteleu şi, de asemenea, începerea preparării brânzei din lapte de oaie după reţete moştenite din străbuni.
La început, acest eveniment era practicat doar în spaţiul restrâns al stânelor, când ciobanii (oierii) se întâlneau cu proprietarii de oi pentru a legiui şi a orândui păşunatul. De acum trei ani însă, doi oameni "de pământ" din Varlaam, Maria şi Pompiliu Blidaru, au ales să "iasă în lume" cu această sărbătoare, pentru a arăta tuturor cât de mândri sunt de locul în care s-au născut, au crescut şi îşi cresc copiii sau nepoţii. Nu e loc pe lumea asta care să fie atât de plin de verdeaţă, cu o culoare de un verde crud care "îţi ia ochii", cu un aer atât de curat, încât simţi că-ţi umple pieptul până la refuz şi-ţi alungă toate gândurile negre ce-ţi preumblă prin minte.Cu oameni minunaţi, gospodari şi omenoşi şi mai ales tradiţii atât de înrădăcinate, încât nu se pierd. Şi dacă vreuna începe să se uite, ei au grijă să o readucă în sufletul şi în mintea oamenilor.
BULZ DE CULOAREA SOARELUI
Oriunde îţi aruncai privirea vedeai oameni îmbrăcaţi în ii cusute sau în costume populare, care aşteptau cu nerăbdare să vadă cum se prepară bulzul. Ce plăcere să vezi cum, doar din apă, mălai şi puţină sare grunjoasă, se obţine mămăliga ce avea o culoare atât de galbenă, încât părea a fi împrumutat puţin din razele soarelui care zâmbea cu voioşie pe cerul fără nici un nor, parcă bucuros că ia şi el parte la o aşa petrecere minunată!
Apoi, doar adăugând puţin caş frământat cu sare şi puţină urdă şi, introducându-le într-un pumn de mămăligă aburindă, ieşea un "bolovan" auriu, ce se cocea apoi pe plita încinsă. Ochii oamenilor străluceau de bucurie că au învăţat o reţetă nouă pentru ei, dar veche pentru cei care locuiesc în Varlaam. Reţetă ce le-a fost transmisă de la om la om de-a lungul timpului şi pe care au obligaţia să o păstreze cu sfinţenie, dar şi să o transmită mai departe copiilor şi copiilor lor, pentru a nu se pierde tradiţia.
TRADIŢIA ŞI... ÎNDEMÂNAREA JURNALIŞTILOR
Tot pentru păstrarea tradiţiilor cunoscute, dar şi pentru reînvierea altora care par a fi pierdute se organizează şi acest festival, cu sprijinul pensiunilor din zona Buzăului şi al Asociaţiei de turism ANTREC Buzău. Pentru a vă ajuta să descoperiţi locurile minunate pline de verdeaţă, oamenii gospodari şi primitori şi, mai ales, tradiţiile şi obiceiurile locului.
Ca în fiecare an, oamenii din zonă şi-au scos oile din gospodării şi le-au dat în grija ciobanilor, pentru a urca astfel cu ele pe masivul Penteleu, casa lor până la toamnă. Apoi, lumea s-a întors să petreacă alături de gazde, dar şi să urmărească interesată concursul organizat pentru jurnalişti.
CUM SE PREPARĂ BRÂNZA DE VARLAAM?
Ca să aflăm acest lucru, am apelat la unul dintre proprietarii pensiunii-gazdă, Pompiliu Blidaru. Pe lângă povestea localităţii Varlaam, am aflat şi etapele care sunt necesare şi obligatorii pentru a se obţine preparate din lapte de oaie.
"În primul rând se mulg oile, apoi se pune laptele la încălzit într-un ceaun mai mare. Se adaugă cheagul, cam 125 ml la 10 litri de lapte dulce, se amestecă şi se ia de pe foc. Acoperim ceaunul cu un tifon şi după 10-15 minute, se începe frământarea brânzei. Când s-a închegat brânza se adună într-o margine a ceaunului, se introduce tifonul pe sub brânză şi se scoate. Se leagă tifonul, se scurge de zer, se pune în crintă şi se presează cu un tocător de lemn până iese zerul.
După câteva minute, nu mai ai altceva de făcut decât să scoţi caşul într-un castron şi să-i dai sare. Zerul rămas se pune din nou pe foc şi se adună spuma formată la suprafaţă, care de fapt este urda de oaie. Ce mai rămâne în tunci este jintiţa, la care unele gospodine din Varlaam mai adaugă caş dulce ras sau urdă, ca să fie mai închegată."
BUCATE DE VARLAAM
La expoziţia gastronomică a pensiunilor din Buzău am mai avut o surpriză. Gazdele au pregătit un curcan deosebit, gătit în cazanul de ţuică, umplut cu tot felul de mirodenii şi plante specifice muntelui. De asemenea, s-a adus şi o prăjitură numită "Roata Vieţii", aşa cum spunea şi creatoarea ei, "albă şi neagră, aşa cum e viaţa, cu bune şi rele".
Cei de la pensiunile din Varlaam, Cristina Partal de la ANTREC, dar şi noi încercăm să vă convingem că nu există plai mai frumos pe lume decât Varlaamul cel de la poalele Penteleului. Nu doar noi spunem asta, ci stă scris şi în paginile cărţii unui mare scriitor al sfârşitului de secol al XIX-lea, Alexandru Vlahuţă: "Falnic şi luminos se ridică în fundal blândul rege al atâtor înălţimi, vestitul Penteleu, cu cele mai grase păşuni, cu cele mai încântătoare şi mai bogate plaiuri din tot cuprinsul Carpaţilor noştri. Noi am adăuga, cu cele mai gustoase bucate şi mai încântători oameni."
Peisaj de poveste
Mâncare gustoasă din belşug, băutură după pofta inimii şi muzică populară tradiţională. Acestea au fost ingredientele principale ale sărbătorii "Înţărcatul mieilor", ţinută la sfârşitul săptămânii trecute în Varlaam. Aflat la a treia ediţie, evenimentul a adunat laolaltă oameni din toate colţurile ţării, atraşi de peisajul de poveste din zona Varlaam, şi mai ales de mirosurile îmbietoare venite de la bulzurile coapte pe grătar şi de la mielul la proţap.
Concurs
Concursul jurnaliştilor a constat în pregătirea brânzei din lapte de oaie, a urdei şi a preparatelor din brânză. Au participat jurnalişti din Buzău, dar şi jurnalişti din Bucureşti, printre care şi un redactor de la Jurnalul de bucătărie. "Bătălia" a fost strânsă, ambele echipe (formate prin tragere la soţi, una mai mult din fete şi una doar din băieţi) depunând efort pentru a ieşi câştigătoare. Până la urmă, echipa care a câştigat a fost cea a băieţilor, având mai mult suport din partea publicului buzoian.