x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un local pentru cei care se grabesc

Un local pentru cei care se grabesc

10 Aug 2004   •   00:00

Bistro isi trage numele de la cazacii care au ocupat Parisul in 1814. Acestia, fiind foarte insetati, cereau bautura "bistro! bistro!", cuvant care in limba rusa inseamna repede. Astazi, "bistro" s-a transformat in "bistro" - un local pentru cei care servesc masa in pauza de pranz.

CRISTINA CATANA

Notiunea de bistro a fost introdusa in Romania dupa 1989 si multi clienti nu fac diferenta intre acest tip de local si un restaurant. In definitiv, in amandoua locurile poti manca si bea. Insa "un bistro este un local unde se mananca relativ repede si foarte bine", spune Adrian David, patronul bistro-ului Cafe Vilacrosse.

RAPID. Regula de baza a unui bistro este ca nu ai voie sa lasi clientul sa astepte mai mult de 15 minute pana i se aduce mancarea. De altfel, in meniurile bistro-urilor veti gasi doar omlete, salate, preparate la gratar, sandvisuri si ciorbe. Rapiditatea cu care sunt gatite preparatele se datoreaza faptului ca localurile sunt pline de clienti la ora pauzei de pranz.

BANII. Preturile practicate de aceste localuri sunt si ele un element de distinctie intre un bistro si un restaurant. "Mancare gustoasa, la pret foarte bun" este deviza lui Tudor Eugen, patronul Bistro Tormens. Aici cel mai scump fel de mancare este "Mixtgrill" si costa 72.000.

DECORUL. Un aspect important al notiunii de bistro este decorul, care difera de cel dintr-un restaurant prin faptul ca este mult mai simplu si mai familiar.

La Bistro Munchies peretii au culoare turcoaz, iar mobilierul este specific localurilor englezesti, la Cafe Vilacrosse patrunzi intr-o atmosfera tipica perioadei interbelice, iar la Bistro Tormens ai impresia ca ai intrat intr-o taverna cu fum gros de tigara si miros puternic de mancare. Insa, toate ofera clientilor un spatiu mic, intim si romantic.

La aceasta atmosfera se adauga si muzica in surdina, lenta si de cele mai multe ori muzica veche, din anii ’40-’50.

TINUTA. Intr-un bistro clientii nu trebuie sa tina seama de tinuta sau de eticheta. Atmosfera este relaxata, nu este nevoie sa te gandesti ca ospatarul va rade pe la spate pentru ca nu stii sa folosesti un tacam.

×
Subiecte în articol: gastronomie bistro